Jägare hoppar av ripinventering

Hundklubben Dundret hoppar av ripinventeringsjobbet som protest mot Norrbottens länsstyrelses ripförvaltning.

I år vägrar de överlämna ripninventeringsresultatet. Man krävde dels ersättning för ripinventerarnas matkostnader, förutom ersättning för rese- och boendekostnader, samt ett jaktkort som tack för inventeringsinsatsen.

Ingen vill påta sig det krävande inventeringsarbetet utan rimlig ersättning och hur upprätthålls i så fall uppsikten över ripbeståndets fluktuationer?

Man krävde även ripjaktsbegränsningar och bättre kontroll av utländska jägare. Mot löftet att ingen ripjakt skulle tillåtas inom inventeringsområdena i år och att begärda ersättningar skulle utbetalas, inklusive ett årsjaktkort, överlämnade ripinventerarna i Gällivare och Kiruna årets ripinventeringsuppgifter till länsstyrelsen.

Enligt jägarna ändrade sedan länsstyrelsen sig avseende jaktavlysning som begränsades till två veckor inom inventeringsområdena. Nu har de underrättats om att de inte ersätts för matkostnader och inte heller får ett årsjaktkort.

Enligt länsstyrelsen är kostnaderna för ett årskort oöverstigliga.

– Villkoren för ersättningarna fastställdes tidigt i våras. Redovisningstekniskt måste vi ge dem lön motsvarande ett jaktkort och det blir fruktansvärt mycket pengar eftersom vi tvingas betala arbetsgivaravgifter.

Det skulle ju gälla alla länets alla ripinventerare och de pengarna finns inte, säger Roland Saitzkoff, länsstyrelsens jakthandläggare, till Norrbottens-Kuriren.

 En gräddfil som ger ripinventerarna möjlighet till jakt även utanför hemkommunen på samma jaktkort är vad kan komma att erbjudas av länsstyrelsen.

Hundklubben Dundret och dess 150 medlemmar avvaktar.

– Vad vi lärt oss av det här är att alla löften från länsstyrelsen ska vara skriftliga. Är vi inte överens om ett möte i februari-mars, som ska protokollföras till skillnad mot tidigare och lägger man inte fram ett bra erbjudande, ställer vi våra platser till förfogande, säger Mikael Burck, ordförande i hundklubben Dundret i Gällivare.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser