Jägare hoppar av ripinventering

Hundklubben Dundret hoppar av ripinventeringsjobbet som protest mot Norrbottens länsstyrelses ripförvaltning.

I år vägrar de överlämna ripninventeringsresultatet. Man krävde dels ersättning för ripinventerarnas matkostnader, förutom ersättning för rese- och boendekostnader, samt ett jaktkort som tack för inventeringsinsatsen.

Ingen vill påta sig det krävande inventeringsarbetet utan rimlig ersättning och hur upprätthålls i så fall uppsikten över ripbeståndets fluktuationer?

Man krävde även ripjaktsbegränsningar och bättre kontroll av utländska jägare. Mot löftet att ingen ripjakt skulle tillåtas inom inventeringsområdena i år och att begärda ersättningar skulle utbetalas, inklusive ett årsjaktkort, överlämnade ripinventerarna i Gällivare och Kiruna årets ripinventeringsuppgifter till länsstyrelsen.

Enligt jägarna ändrade sedan länsstyrelsen sig avseende jaktavlysning som begränsades till två veckor inom inventeringsområdena. Nu har de underrättats om att de inte ersätts för matkostnader och inte heller får ett årsjaktkort.

Enligt länsstyrelsen är kostnaderna för ett årskort oöverstigliga.

– Villkoren för ersättningarna fastställdes tidigt i våras. Redovisningstekniskt måste vi ge dem lön motsvarande ett jaktkort och det blir fruktansvärt mycket pengar eftersom vi tvingas betala arbetsgivaravgifter.

Det skulle ju gälla alla länets alla ripinventerare och de pengarna finns inte, säger Roland Saitzkoff, länsstyrelsens jakthandläggare, till Norrbottens-Kuriren.

 En gräddfil som ger ripinventerarna möjlighet till jakt även utanför hemkommunen på samma jaktkort är vad kan komma att erbjudas av länsstyrelsen.

Hundklubben Dundret och dess 150 medlemmar avvaktar.

– Vad vi lärt oss av det här är att alla löften från länsstyrelsen ska vara skriftliga. Är vi inte överens om ett möte i februari-mars, som ska protokollföras till skillnad mot tidigare och lägger man inte fram ett bra erbjudande, ställer vi våra platser till förfogande, säger Mikael Burck, ordförande i hundklubben Dundret i Gällivare.

1 kommentar

  • Bra Hundklubben Dundret!
    Vi lokala jägare i Malmfälten måste sätta ner foten gentemot Länsstyrelsen i Norrbotten. Först avvecklade man all jakttillsyn som nu är obefintlig, sedan beter man sig på detta sätt mot de som inventerar ripa med sina hundar, samtidigt som man aktivt väljer att blunda och låta bli att undersöka hett tips när det pågår guidad tjuvjakt i Seukok av utländska jägare tills dess att förövarna hunnit undan. Är det korrupt svågerpolitik bland tjänstemännen på LST i Jokkmokk som vi ser eller bara total inkompetens från deras sida? Vi ansvarstagande lokala jägare som tvingas se skiten hända & passera skäms å länsstyrelsens vägnar. Bra av Hundklubben Dundret med Micke Burk i spetsen!!

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser