Jägare halverade vildsvinsstammen

Kalmar (JJ) Det tog 15 år för jägarna i Kronobergs län att hinna bli varma i kläderna. Nu verkar man ha fått kontroll över vildsvinsstammen. Enligt jaktvårdskonsulent Elias Turessons beräkning har antalet vildsvin halverats.

Jägarna i Kronoberg har har enligt Jägareförbundet halverat vildssvinstammen. (Foto: Istock)

Enligt Thuresson lade jägarna in en överväxel för något år sedan. På ett år steg avskjutningen i länet från cirka 4 000 djur till 11 000. Det är en anmärkningsvärd ökning – nästan 200 procent!

Hittills i år, till och med 25 augusti, har det rapporterats in 143 trafikolyckor med älg – mot ”bara” 119 med vildsvin.

Enligt Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsult i länet finns det flera förklaringar bakom rekordskyttet och den decimerade stammen.

– Det har blivit en bättre dialog och ett bättre samarbete mellan jägare och lantbrukare. Och vi har lärt oss att bedriva en effektivare jakt.

Numera faller många vildsvin under jakter med just hund. Åteljakten är inte lika dominerande längre.

Vildsvinsexplosionen har kommit av sig och att problemen har minskat. Svaren från de lokala kontaktmännen inom Jägareförbundets kretsar till Vildsvinsbarometer är samstämmiga – ”det är lugnt här”.

Elias Turesson förespråkar ett fortsatt högt jakttryck, framförallt på kultingarna. Hans bedömning är att kullstorleken nu är lite större än normalt, säger han till tidningen Smålänningen.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser