Jägare halverade vildsvinsstammen

Kalmar (JJ) Det tog 15 år för jägarna i Kronobergs län att hinna bli varma i kläderna. Nu verkar man ha fått kontroll över vildsvinsstammen. Enligt jaktvårdskonsulent Elias Turessons beräkning har antalet vildsvin halverats.

Jägarna i Kronoberg har har enligt Jägareförbundet halverat vildssvinstammen. (Foto: Istock)

Enligt Thuresson lade jägarna in en överväxel för något år sedan. På ett år steg avskjutningen i länet från cirka 4 000 djur till 11 000. Det är en anmärkningsvärd ökning – nästan 200 procent!

Hittills i år, till och med 25 augusti, har det rapporterats in 143 trafikolyckor med älg – mot ”bara” 119 med vildsvin.

Enligt Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsult i länet finns det flera förklaringar bakom rekordskyttet och den decimerade stammen.

– Det har blivit en bättre dialog och ett bättre samarbete mellan jägare och lantbrukare. Och vi har lärt oss att bedriva en effektivare jakt.

Numera faller många vildsvin under jakter med just hund. Åteljakten är inte lika dominerande längre.

Vildsvinsexplosionen har kommit av sig och att problemen har minskat. Svaren från de lokala kontaktmännen inom Jägareförbundets kretsar till Vildsvinsbarometer är samstämmiga – ”det är lugnt här”.

Elias Turesson förespråkar ett fortsatt högt jakttryck, framförallt på kultingarna. Hans bedömning är att kullstorleken nu är lite större än normalt, säger han till tidningen Smålänningen.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser