Jägare duktiga på att samla in rävar

HALLAND(JJ). Det har skickats in 2 300 rävar till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för undersökning om de bär på dvägrbandmask. – Vi trodde att vi skulle landa någonstans på 2000 rävar men nu är jägare väldigt duktiga på att skicka in de rävar som dem skjuter, säger Eva Osterman-Lind, parasitolog vid SVA, till Sveriges Radio Hallandsekot.

Från Halland, där jakten är avslutad, har man fått in 83 rävar. Hälften av dessa har hittills undersökts och ännu har ingen smittad räv hittats.
I början på sommaren har troligen alla insamlade rävar hunnit undersökas. 

Eventuellt kommer dock jakten på dvärgbandmasken att fortsätta och i sådant fall blir det främst rävens avföring man kommer att ta prover på. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Hallandsekot.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser