Jägare dömd för dödsskjutning

Östersund (JJ) En 78-årig jägare som hösten 2005 sköt en 67-årig man till döds under älgjakt har dömts för vållande till annans död.

78-åringen bad jaktledaren att få gå ner ur tornet och fick då instruktioner att stå bakom en kurva. 78-åringen ställde sig dock framför kurvan och sköt ett skott mot en älgkalv.
Kulan dödade kalven, men passerade genom och träffade 67-åringen i bröstet.
78-åring menade att kalven skulle fungera som kulfång och att det av den anledningen inte skulle vara någon risk för 78-åringen i tornet. Östersunds tingsrätt dömde mannen till villkorlig dom utan dagsböter. Mannen ska betala 25 000 kronor i skadestånd till den dödes sambo och 32 000 kronor till dödsboet.
Jaktledare som var åtalad för vållande till annans död frikändes eftersom han inte i något avseende varit oaktsam eller brutit mot några föreskrifter.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser