Jägare dömd för dödsskjutning

Östersund (JJ) En 78-årig jägare som hösten 2005 sköt en 67-årig man till döds under älgjakt har dömts för vållande till annans död.

78-åringen bad jaktledaren att få gå ner ur tornet och fick då instruktioner att stå bakom en kurva. 78-åringen ställde sig dock framför kurvan och sköt ett skott mot en älgkalv.
Kulan dödade kalven, men passerade genom och träffade 67-åringen i bröstet.
78-åring menade att kalven skulle fungera som kulfång och att det av den anledningen inte skulle vara någon risk för 78-åringen i tornet. Östersunds tingsrätt dömde mannen till villkorlig dom utan dagsböter. Mannen ska betala 25 000 kronor i skadestånd till den dödes sambo och 32 000 kronor till dödsboet.
Jaktledare som var åtalad för vållande till annans död frikändes eftersom han inte i något avseende varit oaktsam eller brutit mot några föreskrifter.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser