Jägare beklagar att vita älgen inte avlivas

Värmland (JJ) Jägare i Tvärud beklagar att den vita älgen i området inte avlivas som polisen först beslutade.

”Det är djupt beklagligt att beslutet om skyddsjakt återkallades”, skriver styrelsen i Tväruds Viltvårdsområde i en insändare i NWT.se.

Polisen beslutade om avlivning av den numera riksbekanta vita älgen sedan den börjat uppträda hotfull. En kvinna fick axeln vriden ur led efter att älgen gett sig på henne.

Polisen beslutade om avlivning med stöd av polislagen men återkallade beslutet efter protester på bland annat Facebook.

”Provocerar inte älgen”

Kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson, var en av dem som protesterade i etablerade media. Han sade sig vara beredd att gå ut i skogen och agera mänsklig sköld, för att hindra att älgen sköts.

Jägarna i Tväruds viltvårdsområde är kritiska till att polisen stoppat skyddsjakten:

”Vi i byn Tvärud provocerar inte älgen. Han kommer in på våra villatomter, vistas nära våra hus ibland hela dagar, och går obekymrad på allmänna vägen mellan husen. Vi kan stöta på honom var som helst, när som helst, ibland så nära som några meter när han stått dold”, skriver de i sin insändare i NWT.

Läs hela insändaren här

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser