Jägare beklagar att vita älgen inte avlivas

Värmland (JJ) Jägare i Tvärud beklagar att den vita älgen i området inte avlivas som polisen först beslutade.

”Det är djupt beklagligt att beslutet om skyddsjakt återkallades”, skriver styrelsen i Tväruds Viltvårdsområde i en insändare i NWT.se.

Polisen beslutade om avlivning av den numera riksbekanta vita älgen sedan den börjat uppträda hotfull. En kvinna fick axeln vriden ur led efter att älgen gett sig på henne.

Polisen beslutade om avlivning med stöd av polislagen men återkallade beslutet efter protester på bland annat Facebook.

”Provocerar inte älgen”

Kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson, var en av dem som protesterade i etablerade media. Han sade sig vara beredd att gå ut i skogen och agera mänsklig sköld, för att hindra att älgen sköts.

Jägarna i Tväruds viltvårdsområde är kritiska till att polisen stoppat skyddsjakten:

”Vi i byn Tvärud provocerar inte älgen. Han kommer in på våra villatomter, vistas nära våra hus ibland hela dagar, och går obekymrad på allmänna vägen mellan husen. Vi kan stöta på honom var som helst, när som helst, ibland så nära som några meter när han stått dold”, skriver de i sin insändare i NWT.

Läs hela insändaren här

AKTUELLT

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser