Jägare anhållen efter jaktbråk

Skellefteå (JJ) En äldre man greps på lördagsmorgonen norr om Byske, misstänkt för olaga hot. En mångårig tvist om älgjakt och markområden hade urartat och polisen tvingades ingripa.

En äldre man som äger mark inom ett älgskötselområde har försökt bryta ut marken, men inte fått det godkänt av länsstyrelsen. Mannen ville inte att någon skulle jaga på hans mark och på morgonen angrep han en av jägarna i jaktlaget.

– Det blev en fysisk konfrontation där han tar vapnet och säger ”det här kommer gå illa för dig”. Nu sitter han på polisstationen i Skellefteå, anhållen för olaga hot, säger Robert Öman, polisens ledningscentral.

Polisen gjorde även en prövning om han är lämplig att inneha vapen. Man kom fram till att han i nuläget inte är det och omhändertog mannens alla skjutvapen.

Den misstänkte mannen gick med laddad bössa mot en jägare i jaktlaget. Mannen ryckte till sig jägaren vapen, viftade med de båda skarpladdade vapnen och hotade jägaren.

Mannen greps senare av polisen misstänkt för olaga hot. Han anhölls senare av åklagare. Jaktlaget har tidigare anmält mannen för både olaga hot och jaktbrott. Jägaren bekräftar att detta är en konflikt som pågått i flera år.

AKTUELLT

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser