Jagande naturfotograf ställer ut

Hällekis (JJ) Jan Lewenhaupt, Claestorp är en ivrig jägare men de senaste fyra åren har bössan fått ge vika för kameran. Nu ställer han ut sina djur och naturbilder på Hellekis Säteri på Kinnekulle.

De allra flesta bilderna tar Jan Lewenhaupt hemma på egendomen Claestorp, som har fina viltrika marker. Foto: Jan Lewenhaupt.

Lördagen den andra maj är det vernissage på Hellekis Säteri. Utställningen kommer finnas i växthuset som i många år också tjänat som galleri åt konstnärer och fotografer.

Jan Lewenhaupt som till vardags huserar på egendomen Claestorp i Sörmland kommer finnas på plats på vernissaget och ställer ut bilder på djur och natur, både från Sverige och från Afrika.

Inte bara den svenska faunan lockar. Foto: Jan Lewenhaupt.

Inte bara den svenska faunan lockar. Foto: Jan Lewenhaupt.

– Jag har fotograferat sedan jag var 15 år men det var först för drygt fyra år sedan som intresset blommade upp igen. Under en filminspelning bodde ett gäng filmare och stillbildsfotografer hos oss och efter att ha suttit och pratat med dem ett bra tag hade jag plötsligt köpt mig en modern professionell kamera.

Fotografen själv.

Fotografen själv.

Jan Lewenhaupt har läst all tillgänglig litteratur och gick fotokurser för att lära sig mer om digital fotografi, och sedan dess har kameran varit med på jakter och resor runt om i Sverige men även till Afrika.

Några rena jaktbilder är det dock inte tal om på utställningen. Istället visas stämningsfulla bilder upp på viltslag vi jägare känner till.

Utställningen kommer pågå under hela maj. För mer info besök säteriets hemsida.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser