Jagade med stövare i maj

En jägare i 60-åldern har åtalats för jaktbrott sedan han jagat med stövare i maj och förmodligen osakat en älgkalvs död!

Jaktbrottet avslöjades den 20 maj i år då en älgkalv kom stapplandes ner mot den by där mannen bor.

Älgkalven gick fram till en häst och nosade. Den fortsatte sedan in på en tomt där den lade sig vid en vinbärsbuske. Skriver Dalarnas Tidningar på sin hemsida.

Då bybor hörde en hund skälla misstänkte de att hunden drev älgkon. Några personer åkte ut för att undersöka vad som var på gång. En av dem träffade på den nu åtalade mannen. Då stod han vid en väg med en hagelbössa.

Mannen påstod att han bara var ute för att träna hunden, en stövare.

– Du vet ju att det är förbjudet att jaga hare nu, förklarade vittnet som uppmanade jägare att bryta bössan och ta ur patronerna.

Vittnet tog sedan hand om bössan och åkte till viltvårdsområdets ordförande med den.

I polisförhöret har jägaren medgett att han visste att det inte var jakttid. Han har inte kunnat förklara riktigt varför han var ute med en laddad hagelbössa.

– Jag skulle troligtvis inte ha skjutit haren om den kommit skuttande, sa han.

Jägaren uppgav att det här var en engångsföreteelse. Han lovade att aldrig göra om det.

Polisen har tagit hans bössa i beslag.

Dagen efter låg älgkalven kvar nere i byn. Då var den så orkeslös att den inte kunde stå upprätt. Några bybor flyttade älgkalven upp i skogen med förhoppning om att älgkon skulle hitta den.

En dag senare låg älgkalven kvar där de lämnat den, då var den död.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser