Jagade bäver – fick närkontakt med björnar

Gävle (JJ) Erik Kernehed gick ut för att jaga bäver – men det blev mest björnar han fick riktigt nära inpå sig. – Helvete, den där var inte liten. Nä, jag tror jag packar ihop, säger Erik på filmen han tog på den ena av björnarna.

Den större björnen var åtta-tio meter från Erik Kernehed när han skrek åt den och fick den att vända. Foto: Privat

Erik Kernehed bor i Gävle och jagar några mil norr om stan, i Oslättfors. I tisdags kväll, sista dagen på årets säsong för bäver, gick han ut för att få tag på någon av de stora gnagare som dämmer av vattendragen och förstör skog i området.

– Jag har väl suttit en timme, en och en halv, och precis tittat på en bäver som jag aldrig får någon skottchans på. Plötsligt ser jag någonting i ögonvrån. Jag tror först att det är ett rådjur, men det är en liten björn, berättar Erik.

Fjolårsbjörn på 15 meter

Det han bedömer är en fjolårsbjörn kommer in på cirka 15 meters avstånd. Erik säger åt björnen att gå därifrån och kämpar för att få fram telefonen och få film på björnen.

Den lilla björnen försvinner och det går ytterligare fem-tio minuter.

– Då bryter helvetet lös i skogen. Det bara brakar och knakar och när jag vrider på huvudet så kommer det en stor, nästan svart, björn, berättar Erik.

Den här gången är han beredd med telefonen och filmar.

Stor björn på åtta-tio meter

Björnen är väg att korsa det dike som han sitter vid och avståndet är bara åtta-tio meter. I filmen hörs att Erik inser allvaret när han skriker åt björnen att ge sig iväg.

Den vrider på huvudet, vänder och försvinner.

– Hade den fortsatt över diket, så är det en liten stig på andra sidan som leder rakt upp till mig. Då hade man inte vetat hur det slutat, men nu gick det bra, konstaterar Erik.

Han tänkte att det sannolikt var honan han stött ihop med andra gången och tog det säkra före det osäkra och avbröt jakten.

Området ligger i det så kallade Ryssjöreviret där två jakthundar dödades av varg i höstas.

– Vi har jättemycket varg på markerna, tyvärr, och björn är det gott om, så det är inget märkvärdigt. Men man är ju inte van att det kommer två björnar fram till en när man sitter på pass, säger Erik.

Här nedan kan du se Eriks film på den större björnen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser