Ja till vargfritt Härjedalen!

SVEG(JJ). Kommunstyrelsen i Härjedalen röstade i onsdags ja till ett medborgarförslag om att inte tillåta vargar i kommunen. – Det är bara att konstatera att det inte går att kombinera förekomst av varg med rennäring och fäbodbruk, säger Anders Häggkvist, C, som stödjer förslaget, till Länstidningen i Östersund.

Det var efter en votering i kommunstyrelsen som ärendet avgjordes. Det var sju ledamöter som röstade för förslaget och fyra var emot.
Ärendet kommer dock att gå vidare till kommunfullmäktige som tar upp detta den 9 februari för ett avgörande.

Det aktuella medborgarförslaget fick avslag när det var på kommunledningsutskottet förra månaden, bland annat med hänvisning till ett liknande fall i Nordanstigs kommun. 
Gottfrid Jonsson, S, är emot förslaget – han menar att detta inte är någon kommunal fråga. 
Och han pekar på vikten av att eventuella problem med varg får en snabb lösning  och att beslut helst tas vid länsstyrelsen.
Det här rapporterar Länstidningen.

 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser