Ja till två vargflockar i Norrtälje

Norrtälje (JJ) Två vargfamiljer och 12 lodjursfamiljer ska få finnas i länet fram till 2015. Rialavargarna ska inte få skjutas vid eventuell licensjakt. Så kan den 77 sidor tjocka förvaltningsplanen för stora rovdjur i Stockholms län sammanfattas

Planen som ska antas under våren är ute på remissrunda. I går beslutade kommunens arbetsutskott (KSAU) att föra sitt yttrande vidare till kommunstyrelsen för godkännande. I planen anges hur björn, järv, varg, lo och kungsörn ska hanteras under de närmaste fem åren, skriver Norrtälje Tidning. 
När det gäller björn och järv ska de enstaka individer ges möjlighet att passera eller etablera sig.
För Norrtälje är målet under perioden, enligt planen, att tillåta etablering av sju familjegrupper av lo och två av varg. Och att vargparet i nuvarande Rialareviret inte får skjutas vid en eventuell licensjakt i området.   Ekonomisk ersättning föreslås betalas ut för stängsel till gårdar med djur. Samt att det läggs ner resurser på att informera allmänheten om rovdjuren.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser