Ja till skyddsjakt på varg

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har tillstyrkt Vittangi samebys ansökan om skyddsjakt på den varg som senaste tiden rivet ett stort antal renar öster om Lainio älv på gränsen mellan Kiruna och Pajala kommuner.

När länsstyrelsens naturbevakare spårade vargen hittade man 25 renkadaver i vargens spår. Länsstyrelsen har därför beslutat tillåta skyddsjakt på vargen, men det slutliga avgörandet ligger hos Naturvårdsverket. Länsstyrelsen hoppas på besked kommande vecka.
Spillning från vargen har analyserats och vargen är förmodligen en invandrare från Finland eller Ryssland.  Trots att vargen bedöms som genetiskt värdefull anser länsstyrelsen att vargen bör skjutas eftersom den orsakar stor skada bland renarna.  
Ersättningen för förlorade renar räcker inte att täcka den skada som den här vargen åstadkommer.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser