Ja till skyddsjakt på Umeå flygplats

Umeå (JJ) Korp, älg, fiskmås och havstrut är några av de djur som får jagas på Umeå Airport. Det efter att Länsstyrelsen beslutat att förlänga tillståndet för skyddsjakt på flygplatsen på grund av flygsäkerhetsskäl.

Syftet med tillståndet är att minska risken för kollisioner mellan flygplan och vilt. Tillståndet innebär att det på flygplatsen är lagligt att bedriva jakt alla tider på dygnet. Det är tillåtet att använda både motordrivet fortskaffningsmedel och fast eller rörlig belysning. Tillståndet innebär att 50 individer per art får fällas per år.

Ett krav från Länsstyrelsen är att de ur personalen som skjuter djuren ska ha dokumenterad god artkännedom och höga jaktliga kvalifikationer. De ska också vara försedda med skriftligt uppdrag från flygplatschefen.

Tillståndet gäller fram till och med 2020, men med tillståndet följer en del villkor. Jakten får till exempel endast bedrivas inom den del av flygplatsområdet som är helt omsluten av stängsel. Och precis som det jakttillstånd som gäller på Hemavan Tärnaby Airport är det även på Umeå Airport ett krav på att förebyggande åtgärder först ska genomföras för att förhindra att vilda djur tar sig in på området.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser