Ja till skyddsjakt på Umeå flygplats

Umeå (JJ) Korp, älg, fiskmås och havstrut är några av de djur som får jagas på Umeå Airport. Det efter att Länsstyrelsen beslutat att förlänga tillståndet för skyddsjakt på flygplatsen på grund av flygsäkerhetsskäl.

Syftet med tillståndet är att minska risken för kollisioner mellan flygplan och vilt. Tillståndet innebär att det på flygplatsen är lagligt att bedriva jakt alla tider på dygnet. Det är tillåtet att använda både motordrivet fortskaffningsmedel och fast eller rörlig belysning. Tillståndet innebär att 50 individer per art får fällas per år.

Ett krav från Länsstyrelsen är att de ur personalen som skjuter djuren ska ha dokumenterad god artkännedom och höga jaktliga kvalifikationer. De ska också vara försedda med skriftligt uppdrag från flygplatschefen.

Tillståndet gäller fram till och med 2020, men med tillståndet följer en del villkor. Jakten får till exempel endast bedrivas inom den del av flygplatsområdet som är helt omsluten av stängsel. Och precis som det jakttillstånd som gäller på Hemavan Tärnaby Airport är det även på Umeå Airport ett krav på att förebyggande åtgärder först ska genomföras för att förhindra att vilda djur tar sig in på området.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser