Ja till järvjakt

Luleå (JJ) Naturvårdsverket har gett klartecken till skyddsjakt på en järvhona i Tuorpons sameby i Norrbotten.

Anledningen till att Naturvårdsverket gett tillstånd till jakten är att det inom samebyns område finns åtta järvhonor som fött ungar i vinter. I området finns även björn, lodjur och kungsörn.
Naturvårdsverket anser att rovdjurstrycket är ovanligt högt inom området. Förra året konstaterades 70 järvföryngringar i hela landet. Det är unikt att hitta åtta föryngringar inom ett så litet område som samebyn utgör. Naturvårdsverket anser att järvhonans ungar om möjligt ska tas om hand och föras till en djurpark. Vilhelmina södra sameby i Västerbotten har fått avslag på en ansökan om skyddsjakt på järv. I området har endast en föryngring skett i år.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser