Ja till jakt på trana i Ödeshög

Ödeshög (JJ) För första gången har Länsstyrelsen i Östergötland beviljat en ansökan om skyddsjakt på tranor. Sammanlagt rör det sig om fem tranor som kan komma att skjutas. Detta efter att ett odlingsföretag i Ödeshögs kommun ansökt om tillstånd att få skjuta de fåglar som gräver upp företagets potatis.

Länsstyrelsen i Östergötland har gett tillstånd till skyddsjakt på fem tranor. (Foto:iStock)

– De gräver upp alla potatisar med rötter och allt, vilket innebär att även de omogna grävs upp. Det blir kostsamma skador för företaget då potatisarna även i fortsättningen blir oanvändbara, säger miljöskyddshandläggaren Karl-Martin Axelsson på Länsstyrelsen.

För att beviljas skyddsjakt krävs det att den som ansöker om tillstånd uppfyller tre krav. Bland annat ska det inte ha funnits några andra möjliga utvägar för att bli av med problemet, vilket gör att den som ansöker måste ha testat att använda de skrämseltaktiker som finns tillgängliga att låna från Länsstyrelsen. Bland annat finns speglar som snurrar, en uppblåsbar plastgubbe som kallas Hulken och fladdrande gubbar i masonit.

Att myndigheten endast beviljat företaget att skjuta fem tranor beror på att inga djur ska behöva dö i onödan.

De andra två kraven är att det måste ha varit risk för allvarlig skada och att skyddsjakten avser att ge skydd åt växter och annat levande. Enligt länsstyrelsen har antalet beviljade skyddsjaktstillstånd på tranor ökat i år jämfört med andra år.

– Vi hade cirka 7000 tranor som rastade vid Tåkern i år. Det kan vara en kombination av olika faktorer som gör att antalet tranor blivit fler, säger Karl-Martin Axelsson, till svt Nyheter Öst.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser