Ja till jakt på trana i Ödeshög

Ödeshög (JJ) För första gången har Länsstyrelsen i Östergötland beviljat en ansökan om skyddsjakt på tranor. Sammanlagt rör det sig om fem tranor som kan komma att skjutas. Detta efter att ett odlingsföretag i Ödeshögs kommun ansökt om tillstånd att få skjuta de fåglar som gräver upp företagets potatis.

Länsstyrelsen i Östergötland har gett tillstånd till skyddsjakt på fem tranor. (Foto:iStock)

– De gräver upp alla potatisar med rötter och allt, vilket innebär att även de omogna grävs upp. Det blir kostsamma skador för företaget då potatisarna även i fortsättningen blir oanvändbara, säger miljöskyddshandläggaren Karl-Martin Axelsson på Länsstyrelsen.

För att beviljas skyddsjakt krävs det att den som ansöker om tillstånd uppfyller tre krav. Bland annat ska det inte ha funnits några andra möjliga utvägar för att bli av med problemet, vilket gör att den som ansöker måste ha testat att använda de skrämseltaktiker som finns tillgängliga att låna från Länsstyrelsen. Bland annat finns speglar som snurrar, en uppblåsbar plastgubbe som kallas Hulken och fladdrande gubbar i masonit.

Att myndigheten endast beviljat företaget att skjuta fem tranor beror på att inga djur ska behöva dö i onödan.

De andra två kraven är att det måste ha varit risk för allvarlig skada och att skyddsjakten avser att ge skydd åt växter och annat levande. Enligt länsstyrelsen har antalet beviljade skyddsjaktstillstånd på tranor ökat i år jämfört med andra år.

– Vi hade cirka 7000 tranor som rastade vid Tåkern i år. Det kan vara en kombination av olika faktorer som gör att antalet tranor blivit fler, säger Karl-Martin Axelsson, till svt Nyheter Öst.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Annonser