Ja till jakt på trana i Ödeshög

Ödeshög (JJ) För första gången har Länsstyrelsen i Östergötland beviljat en ansökan om skyddsjakt på tranor. Sammanlagt rör det sig om fem tranor som kan komma att skjutas. Detta efter att ett odlingsföretag i Ödeshögs kommun ansökt om tillstånd att få skjuta de fåglar som gräver upp företagets potatis.

Länsstyrelsen i Östergötland har gett tillstånd till skyddsjakt på fem tranor. (Foto:iStock)

– De gräver upp alla potatisar med rötter och allt, vilket innebär att även de omogna grävs upp. Det blir kostsamma skador för företaget då potatisarna även i fortsättningen blir oanvändbara, säger miljöskyddshandläggaren Karl-Martin Axelsson på Länsstyrelsen.

För att beviljas skyddsjakt krävs det att den som ansöker om tillstånd uppfyller tre krav. Bland annat ska det inte ha funnits några andra möjliga utvägar för att bli av med problemet, vilket gör att den som ansöker måste ha testat att använda de skrämseltaktiker som finns tillgängliga att låna från Länsstyrelsen. Bland annat finns speglar som snurrar, en uppblåsbar plastgubbe som kallas Hulken och fladdrande gubbar i masonit.

Att myndigheten endast beviljat företaget att skjuta fem tranor beror på att inga djur ska behöva dö i onödan.

De andra två kraven är att det måste ha varit risk för allvarlig skada och att skyddsjakten avser att ge skydd åt växter och annat levande. Enligt länsstyrelsen har antalet beviljade skyddsjaktstillstånd på tranor ökat i år jämfört med andra år.

– Vi hade cirka 7000 tranor som rastade vid Tåkern i år. Det kan vara en kombination av olika faktorer som gör att antalet tranor blivit fler, säger Karl-Martin Axelsson, till svt Nyheter Öst.

AKTUELLT

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser