Ja till jakt på trana i Ödeshög

Ödeshög (JJ) För första gången har Länsstyrelsen i Östergötland beviljat en ansökan om skyddsjakt på tranor. Sammanlagt rör det sig om fem tranor som kan komma att skjutas. Detta efter att ett odlingsföretag i Ödeshögs kommun ansökt om tillstånd att få skjuta de fåglar som gräver upp företagets potatis.

Länsstyrelsen i Östergötland har gett tillstånd till skyddsjakt på fem tranor. (Foto:iStock)

– De gräver upp alla potatisar med rötter och allt, vilket innebär att även de omogna grävs upp. Det blir kostsamma skador för företaget då potatisarna även i fortsättningen blir oanvändbara, säger miljöskyddshandläggaren Karl-Martin Axelsson på Länsstyrelsen.

För att beviljas skyddsjakt krävs det att den som ansöker om tillstånd uppfyller tre krav. Bland annat ska det inte ha funnits några andra möjliga utvägar för att bli av med problemet, vilket gör att den som ansöker måste ha testat att använda de skrämseltaktiker som finns tillgängliga att låna från Länsstyrelsen. Bland annat finns speglar som snurrar, en uppblåsbar plastgubbe som kallas Hulken och fladdrande gubbar i masonit.

Att myndigheten endast beviljat företaget att skjuta fem tranor beror på att inga djur ska behöva dö i onödan.

De andra två kraven är att det måste ha varit risk för allvarlig skada och att skyddsjakten avser att ge skydd åt växter och annat levande. Enligt länsstyrelsen har antalet beviljade skyddsjaktstillstånd på tranor ökat i år jämfört med andra år.

– Vi hade cirka 7000 tranor som rastade vid Tåkern i år. Det kan vara en kombination av olika faktorer som gör att antalet tranor blivit fler, säger Karl-Martin Axelsson, till svt Nyheter Öst.

AKTUELLT

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser