Ja till dolda kameror

Rättvik (JJ) Rättviks kommun har sagt ja till länsstyrelsens förfrågan om att sätta upp dolda kameror vid vargrivna älgkadaver.

Enligt kommunalrådet Inge Östlund, har man sagt ja utifrån lagboken som inte ger några anledningar till att säga nej till projektet.
Enligt kommunalrådet hade det blivit nej om frågan behandlats politiskt. Han anser det vara kränkande för alla som vistas i skog och mark att riskera bli filmade med dolda kameror.
Inge Östlund ifrågasätter även nyttan med kamerorna eftersom alla som vistas i skog och mark vet att ett älgkadaver besöks av björn, räv, korp, grävling, kråka, kungsörn och ugglor.
Bakom försöket med övervakningskameror står Skandinaviska vargforskningsprojektet som vill få vetenskapliga belägg för vilka viltarter som gynnas av en vargetablering. Övervakningen ska göras i Dalarna, Västmanland, Värmland och Örebro län. Projektet ska pågå under fyra år.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser