Ja till dolda kameror

Rättvik (JJ) Rättviks kommun har sagt ja till länsstyrelsens förfrågan om att sätta upp dolda kameror vid vargrivna älgkadaver.

Enligt kommunalrådet Inge Östlund, har man sagt ja utifrån lagboken som inte ger några anledningar till att säga nej till projektet.
Enligt kommunalrådet hade det blivit nej om frågan behandlats politiskt. Han anser det vara kränkande för alla som vistas i skog och mark att riskera bli filmade med dolda kameror.
Inge Östlund ifrågasätter även nyttan med kamerorna eftersom alla som vistas i skog och mark vet att ett älgkadaver besöks av björn, räv, korp, grävling, kråka, kungsörn och ugglor.
Bakom försöket med övervakningskameror står Skandinaviska vargforskningsprojektet som vill få vetenskapliga belägg för vilka viltarter som gynnas av en vargetablering. Övervakningen ska göras i Dalarna, Västmanland, Värmland och Örebro län. Projektet ska pågå under fyra år.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser