Ja till 75 viltkameror

Falun (JJ) Länsstyrelsen i Dalarna har fått klartecken att sätta upp 75 övervakningskameror i skogen för att samla in data om rovdjur och viltskador.

Länsstyrelsen i Dalarna har fått klartecken att sätta upp 75 viltkameror i länet.

Det rör sig om 75 fast monterade kameror som inte får ta upp ljud. Länsstyrelsen sökte tillstånd att sätta upp kamerorna tills vidare, men i beslutet är tiden begränsad till 2020.

I beslutet framgår också att kamerorna inte får sättas upp på platser där människor ofta befinner sig. Om en människa ändå skulle fotograferas, måste det materialet raderas omedelbart, rapporterar Sveriges Radio Dalarna.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser