IWA-mässan – Tredje och sista rapporten

Tyskland (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör har under tre dagar besökt IWA-mässan i Nürnberg, Tyskland, där det senaste inom jaktutrustning presenteras. Här kommer sista rapporten.

Sako trummar på och skapelserna Sako 85 Carbon Wolf samt Sako 85 Black Wolf torde egga inte bara de redan frälsta Sakofantasterna.

Som ni säkert förstår så är IWA-mässan gigantisk. Det är ett tiotal mässhallar proppade med grejer, med cirka 1500 utställare som som visar upp sina produkter.

Det är omöjligt att hinna se allt, dessutom är det mycket grejer och märken som aldrig kommer till Sverige. Dels för att ingen tar in dem i sitt sortiment här och i andra fall för att vi inom landet redan har fullgoda varor av liknande slag.

Kläder finns i en uppsjö, märken man aldrig hört om som är stora på kontinenten. Jaktkläder är svårt för handlare att hålla på med och de befintliga aktörerna gör det redan bra. Men visst kommer vi i tidningen belysa klädnyheterna under året.

En trend som varat i några år är rakrepetergevär och de finns i diverse utföranden, och även här är det många fabrikat som aldrig hamnar i Sverige eftersom tillverkarna inte hittar någon svensk agent. Jag har säkert sett uppåt tio olika studsare med rakrepetering i någon form.

Rakrepetering är verkligen på tapeten, trots fina gevär kommer få av dem in till Sverige.

Tack för att ni hängt med och ni som hört av er på sociala medier och via mail kommer få svar om ni inte redan fått det.

Ni andra får hålla ögonen öppna i tidningen då vi löpande fyller upp utrustningssidorna med IWA-nyheter. Har ni frågor eller önskemål om något så maila mig då på tommy.ostlund@jaktjournalen.se

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser