IWA-mässan – andra dagens rapport

Tyskland (JJ) Tommy Östlund, Jaktjournalens utrustningsredaktör befinner sig på Europas största jaktmässa IWA. Här är hans rapport från andra mässdagen.

Blaser R8 Silencer. Intressant integrerad ljuddämpare.

Idag dök väskan upp som försvann med flyget igår, var ovanligt trevligt att duscha och efter det få byta kläder. 

Nåväl, dagen på mässan började med lite inbokade möten. Många av aktörerna på mässan har en del nytt men inget som sticker ut nåt speciellt. En tendens är små förändringar på en befintlig produkt, som exempelvis ny färgsättning. Inget som man kommer skriva spaltmeter om.

Browning har bland annat uppdaterat sin Maral med syntetkolv och en del finesser kring mekanik och slutstycksgång. De presenterar även lite annat smått och gott på hagelsidan.

Annars tycker jag Zeiss levererat en del spännande nytt. Deras appstyrda avståndsmätare med mycket teknik är ett hjälpmedel som kommer i tidningen framöver.  Deras serie Conquest V4 är också nåt att kika på om du är ute efter schysst optik till en hygglig peng. Den största av kikarna i serien ligger på cirka 1300 euro.

Zeiss Conquest v4 är en serie kikare som har det mesta till okey pris.

Blaser Silencer kommer också i tidningen framöver och är en dämpare som är integrerad längs med hela pipan, som en riktigt grov matchpipa. Priset ser ut att starta på cirka 50 000 kr för ett gevär som kan ha dämparen.

I jämförelse med mot mina fingrar så får man en aning om pipans grovlek.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser