IWA-mässan 2018 – Jaktjournalens första intryck

Tyskland (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör landade i Nürnberg, Tyskland i förmiddags och lämnar nu rapport efter IWA-mässans första dag.

härkilas nya camouflage Axis MSP blir förmodligen en storsäljare.

Precis som förra året började resan inte på bästa sätt. Förra året var jag övertygad om att pass inte behövdes- det gjorde det! I dag på resan ner har mina kläder och kamerautrustningen försvunnit. Det känns lite mindre bra med tanke på de det jobb jag ska utföra.

Mitt i denna olyckan träffade jag dock en av Sveriges stoltheter i OS-sammanhang, Håkan Dahlby. Han hade också förlorat sin packning, så i vår gemensamma frustration kunde vi ha ett trevligt samtal om medaljer och kommande projekt.

Mässan hittills för min del har mest bestått av pressträffar så här första dagen, så jag har inte hunnit tagit några större svängar.

Några av de prylar jag sprang på i dag var Härkilas nya camouflagemönster. De är utvecklat av världsledare inom utvecklingen av camouflage.

Vi på tidningen kommer återkomma med en mer detaljerad information om funktionen samt bakgrunden. Camomönstret har rötter i bland annat NASA. Det står helt klart att Härkila lanserar kläder i helt nytt mönster som är minst sagt välutvecklat.

Swarovski har smackat till med flera nyheter de senaste åren på IWA. Ds-modellen i fjol är fortfarande het och är svår att överträffa. Men ett nytt drevsikte har sett dagens ljus och här går Swarovski ett steg längre än andra. Företaget lanserar siktet med en för(minskning)storing som börjar på 0.75 och sträcker sig till sex gånger. Helt klart intressant och något vi ska klämma vidare på vid tillfälle.

Swarovskis nya sikte  z8i 0.75-6×20 visas upp av Louise Roseen som är ny chef på Swarovski inom Europa.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser