IVA 99

9906iwa1.jpgDen 26:e internationella fackmässan för jakt, sportvapen och tillbehör gick av stapeln 12-15 mars. Utställare från hela världen var som vanligt på plats. Därom kan JJ ge besked om ni så vill ty vi var med. Fem hallar var sprängfyllda av intressanta saker.

Upplevelsen från ett arrangemang i denna storleksordningen är kvävande, prylar, vapen, knivar och diverse tillbehör fullkomligt ramlar över besökaren. Att sedan välja ut något ur allt detta kan vara besvärligt, slutligen går besökaren med öppna ögon som inget ser. Jag valde först att söka vad som fanns representerat från vårt eget land.

Ur svenska hjärtans djup

Det mest påtagliga från Sverige var en monter med samlingsnamnet Arctic Circle Sweden. Montern var säkerligen en av mässans största på 140 kvm. Projektledare var ALMI Företagspartner Norrbotten AB, satsningen delfinansierades av EU-medel. I montern fanns följande produkter; knivar, brynen, kläder i renskinn, vapen – Varbergerstudsaren, vapenlås, läderprodukter, fritidskläder och jaktarrangemang. En produkt som väckte berättigad nyfikenhet var Arjeplogstältet, en unik och snabbrest konstruktion i olika utföranden. Dessa utställare representerade något av det nordsvenska ursprungliga hantverket.

Friskt mod i gossar blå

I utkanten på denna cirkel fanns AB A. Melins Börsfabrik med sina fina älgskinnsprodukter till bra priser. Dessutom fann jag en alltid lika glad Jerker Fjällman och hans företag med nya produkter i populära kamouflagemönster och kängorna från Rocky. Naturligtvis var även representanter för det i Sverige och internationellt välkända Aimpoint® siktet på plats. En av nykomlingarna, Sun Swede Design med jakt och fritidskläder i vadmal/ skinn väckte besökarnas gillande.
Totalt fanns det 27 utställare från Sverige.

Svenska stålet biter
Björn Ingelsson EKA-knivar med ett fint sortiment.Knivar av alla de slag, stora och små översvämmar utställningshallarna. Liksom i fjol sprang jag på vår egen knivguru Peter Hjortberger/Fällkniven. Förutom tidigare kända alster presenterade han en liten fin jaktkniv som ännu endast fanns i ett ex utan färdig slida, formatet och designen var tilltalande, tingesten kommer framöver att ses på JJ:s utrustningssidor. EKA – knivar och Björn Ingelsson visade bla upp Nordicfamiljens tre knivar som mässbesökarna var mycket imponerade utav. En relativt ny knivmakare, fabrikatet Katz har producerat knivkonstverk i ca åtta år, bruksknivar och fina slid/fällknivar med gravyr i bästa klass. Finska knivar visades av Marttiini som är på hugget med ett stort utbud.

Av järn är hans tunga, bly är hans tal

Vapen som bruksting, vapen som investering och konstverk, ja allt fanns där. Bössor som återspeglar människans strävan efter största skönhet och perfektion. Från Sverige syntes Varbergerstudsaren, ett precisionsarbete som försöker erövra marknaden. De sk Stright pull systemen är väldigt populära, man behöver inte göra den van-liga mantelrörelsen utan bara dra slutstycket rakt bakåt. Allt fler tillverkare anammar systemet. Finska Sako har rönt stora framgångar och efterfrågan på sina rostfria studsare i mod 75 med valnöt alternativt syntetkolv, nu kommer även laminatkolvar på en del modeller. Ammunition från vårt land har högt anseende, Norma gör sig bra i världseliten men hade inte, vad jag kunde se, några direkta nyheter.

Med sikte på framtiden

Zeiss presenterade ZM/Z kikarsikten som är upp till 20% billigare än föregångarna. Kostnadsreduktionen har åstadkommits genom ett samarbete mellan ett USA företag – TCI och Carl Zeiss. Det amerikanska företaget står för montering av sikteskomponenterna medan linser och vitala delar fortfarande kommer från Zeiss. Siktena har som tidigare 30 års garanti och finns i följande utförande; 6×42, 8×56, 1.25-4×24, 1.5-6×42, 2.5-10×48 samt 3-12×56. De två sistnämnda kan fås med belyst riktmedel.
Bushnell har en ny linsbehandling – RainGuard™ – på kikarsiktena i serien Elite 4200. I fuktigt väder, regn och snö är den nya linsbehandlingen vattenfrånstötande och kondenserar vattnet i mycket små partiklar. Detta resulterar i en klarare bild och bättre sikt genom optiken. På mässan illustrerades förbättringen med frysförvarade kikarsikten på vars linser betraktaren fick andas. De RainGuard™ behandlade linssystemen var då klarare än kikarsikten utan denna coating. Ljustransmissionen uppges till 95%.
Swarovski presenterade sin nya Habich AV-Line i tre modeller, 3-9×36, 3-10×42 och 4-12×50. Okularet är inte teleskopiskt men med det långa ögonavståndet på 90 mm slipper man få ögonbrynskontakt i skottögonblicket. Riktmedlet i 25.4 mm´s tuben är i konstant storlek oavsett förstoringsgrad. Den tåliga ytbehandlingen är känd sen tidigare, däremot har ringen för valet av förstoringsgrad förbättrats och gjorts greppvänligare. Tuben är tät runt justerskruvarna för höjd och sida även utan skyddshattarna på plats. Siktena uppges vara marknadens lättaste i sin klass.
En annan nyhet från fabrikatet är PV-I 1.25-4×24 med riktmedlet High Grid Cirkel Dot. Detta är likt riktmedel 4 med en lysande dot omgiven av en likaså lysande cirkel. Intensiteten kan regleras i 5 steg, man blir aldrig utan riktmedel då det svarta korset av typ 4 alltid finns där även om batteriet ger upp. Under hatten för sidojusteringen döljer sig ett extra batteri. Meningen med det nya riktmedlet är att det ska ge ett snabbare ”target pick-up” tillsammans med bästa precision. De förnäma Swarovski produkterna marknadsförs numera av Focus Trading AB i Mariefred.
Text och foto: JAN SJÖLIN

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser