Irriterad björn dängde hundar

Hoting (JJ) Det blev en dramatisk björnjakt igår eftermiddag när en mycket irriterad björnhanne kunde skjutas intill Rensjön, nordost om Hoting.
Efter mycket dramatik fälldes björnen till slut. Till vänster skytten Hjalmar Ulén, med Foss och Anders Bodin med Ruger.

Ett norskt gäng björnjägare jagar nu nordost om Hoting tillsammans med den svenske hundföraren Anders Bodin, Vemhån.

JJ:s medarbetare Dagh Bakka fanns på plats och berättar vid den fällda björnen;

– Tidigt i går morse spårade Knut-Håkon Ouren med sin plotthund Lady ett nattgammalt björnspår. Han släppte hunden, men Lady fick inte riktigt ordning på spåret. Då släppte också Anders Bodin sin plotthund Junior som tog upp björnen.

– Lady avbröt och kom tillbaka när björnen drog iväg och då släppte Anders också sin plott Foss, berättar Dagh.

Efter ett tag gick björnen i pass hos Snorre Oset men lyckades inte få någon bra skottchans.

– I samband med detta angriper björnen Junior som får däng och bryter. Då släpper också Anders sin rutinerade plotthund Ruger och det blir gångstånd och ståndskall om vart annat. Och plötsligt går björnen i pass hos Snorre igen som nu skjuter, men björnen fortsätter 6 km innan det blir nytt ståndskall.

– Hjalmar Ulén och Anders Bodin smyger in på ståndet. Björnen är mycket aggressiv och försöker ta hundarna. Till slut får Hjalmar en skottchans och skjuter ett skott i stickhålet med sin 9,3×62 laddad med en Oryx-kula. Men björnen lyckas ändå få tag på Ruger och biter honom i korset, strax efter lyckas man sätta ett avfångningsskott i nacken på björnen.

Hur gick det för hundarna?

– Ruger klarade sig ganska bra, björnen var döende så den fick ingen riktig kraft i bettet så det blev bara lite rivmärken. Junior har vi inte fått tag på, men han lever i alla fall, en passkytt säger att han sett hunden, pejlen funkar inte så den kanske fick smällen, berättar Dagh Bakka.

Björnen är ännu inte vägd, men Anders Bodin uppskattar vikten till cirka 170-180 kg.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser