Irriterad björn dängde hundar

Hoting (JJ) Det blev en dramatisk björnjakt igår eftermiddag när en mycket irriterad björnhanne kunde skjutas intill Rensjön, nordost om Hoting.
Efter mycket dramatik fälldes björnen till slut. Till vänster skytten Hjalmar Ulén, med Foss och Anders Bodin med Ruger.

Ett norskt gäng björnjägare jagar nu nordost om Hoting tillsammans med den svenske hundföraren Anders Bodin, Vemhån.

JJ:s medarbetare Dagh Bakka fanns på plats och berättar vid den fällda björnen;

– Tidigt i går morse spårade Knut-Håkon Ouren med sin plotthund Lady ett nattgammalt björnspår. Han släppte hunden, men Lady fick inte riktigt ordning på spåret. Då släppte också Anders Bodin sin plotthund Junior som tog upp björnen.

– Lady avbröt och kom tillbaka när björnen drog iväg och då släppte Anders också sin plott Foss, berättar Dagh.

Efter ett tag gick björnen i pass hos Snorre Oset men lyckades inte få någon bra skottchans.

– I samband med detta angriper björnen Junior som får däng och bryter. Då släpper också Anders sin rutinerade plotthund Ruger och det blir gångstånd och ståndskall om vart annat. Och plötsligt går björnen i pass hos Snorre igen som nu skjuter, men björnen fortsätter 6 km innan det blir nytt ståndskall.

– Hjalmar Ulén och Anders Bodin smyger in på ståndet. Björnen är mycket aggressiv och försöker ta hundarna. Till slut får Hjalmar en skottchans och skjuter ett skott i stickhålet med sin 9,3×62 laddad med en Oryx-kula. Men björnen lyckas ändå få tag på Ruger och biter honom i korset, strax efter lyckas man sätta ett avfångningsskott i nacken på björnen.

Hur gick det för hundarna?

– Ruger klarade sig ganska bra, björnen var döende så den fick ingen riktig kraft i bettet så det blev bara lite rivmärken. Junior har vi inte fått tag på, men han lever i alla fall, en passkytt säger att han sett hunden, pejlen funkar inte så den kanske fick smällen, berättar Dagh Bakka.

Björnen är ännu inte vägd, men Anders Bodin uppskattar vikten till cirka 170-180 kg.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser