Inventeringsrapport gällande flera rovdjur i Västernorrland

VÄSTERNORRLAND(JJ). Lodjuren finns i hela Västernorrland, på tre platser har det gjorts säkra observationer av varg och det finns järv på flera platser i länet. Det här visar en inventeringsrapport från länsstyrelsen i Västernorrland.

För första gången har det under vintern säkerställts två föryngringar av järv i västra Medelpad. Det finns omkring 10-15 järvar i området.
När det gäller lodjuren konstaterades 19 föryngringar. Inventeringen pågick från mitten av januari till sista februari. 
– Det är samma som vår målsättning och mycket bra, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent på länsstyrelsen, till Dagbladet. 

Ett revirbildande vargpar har konstaterats i Haverö i Ånge kommun. Den här släppta rapporten innefattar inte björn, men man har sett att stammen nu uppgår till omkring 200 björnar. Det är det mål som länsstyrelsen önskar för björnstammen. 

Längre fram kommer också en presentation av slutrapporten gällande björn och kungsörn.
Det här rapporterar Dagbladet.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser