Inventering av rådjur på Gotland

GOTLAND(JJ). Det ska göras en stor spillningsinventering av rådjuren på Gotland, detta sker genom ett samarbete mellan Svenska Jägareförbundet, "Jägargillet" och kretsarna. - Vi börjar räknar redan på lördag och håller på i nio dagar, säger Johan Thomsson, ordförande för Gotlands skarpskytte- och jägaregille, till Gotlands Allehanda.

För ett år sedan beräknades rådjursstammen på Gotland till mellan 1500-2500 djur.
Jägaren Malte Engström tror att stammen är dubbelt så stor i dag.

Det här framkom under en diskussion kring rådjur på Almedalsbiblioteket. Det blev framförallt en informationsträff. 

Antalet rådjursolyckor stiger, men problemen är större på vissa håll.  
 – Hittills i år har vi inte haft en enda rapporterad rådjursolycka söder om Hemse, berättade Benny Melin från polisen.
– Från årsskiftet och fram till i dag har vi fått rapporter om 59 rådjursolyckor. Samma tid i fjol var antalet 14.

Det verkar som att stödutfodring gör rådjuren mindre benägna att söka sig till vägarna.
– På de platser där det skett stödutfodring står djuren mer stilla och där har det inte alls varit många olyckor, säger Malte Engström. 
Det här rapporterar Gotlands Allehanda.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser