Inventering av lodjur längs Bohuskusten

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (JJ). Den här helgen kommer bland annat jägare att inventera lodjur i Strömstads kommun och utmed kusten väster om E6:an.

Det är länsstyrelsen i Västra Götalands län som har gett Svenska Jägareförbundet i uppdrag att genomföra en inventering av både lodjur och varg.

Under förra helgen genomfördes en inventering i den del av länet som ligger i Västergötland och nu är det alltså Bohuskusten som står på tur.
– Det har hittills varit väldigt få lodjursrapporter från Bohuslän jämfört med tidigare år. Frågan är om lodjursstammen har minskat eller om folk struntar i att rapportera. Förhoppningsvis får vi svaret nu till helgen, säger Robert Andersson, inventeringsansvarig på länsstyrelsen.

– Det är inte ofta vi har så snörika förhållanden utmed kusten som nu. Därför är det bäst att passa på. Tyvärr blir det ingen inventering i det inre av Bohuslän och Dalsland. För mycket snö sätter stopp, säger Benny Nilsson som är ansvarig inom Jägareförbundet för rovdjursinventering.

Efter förra helgens inventering i västgötadelen av länet så visar det preliminära resultatet att det finns sex lofamiljer. Fyra av dessa var tidigare kända. 
– Vi kan konstatera att det sker en långsam ökning av lodjursstammen i såväl Skaraborg som i gränstrakterna mot Halland. Däremot verkar lodjuren ha försvunnit i Ulricehamns kommun, säger Robert Andersson.

Inventeringen av lodjur sker fortlöpande under februari månad ut.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser