Inventering av lodjur längs Bohuskusten

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (JJ). Den här helgen kommer bland annat jägare att inventera lodjur i Strömstads kommun och utmed kusten väster om E6:an.

Det är länsstyrelsen i Västra Götalands län som har gett Svenska Jägareförbundet i uppdrag att genomföra en inventering av både lodjur och varg.

Under förra helgen genomfördes en inventering i den del av länet som ligger i Västergötland och nu är det alltså Bohuskusten som står på tur.
– Det har hittills varit väldigt få lodjursrapporter från Bohuslän jämfört med tidigare år. Frågan är om lodjursstammen har minskat eller om folk struntar i att rapportera. Förhoppningsvis får vi svaret nu till helgen, säger Robert Andersson, inventeringsansvarig på länsstyrelsen.

– Det är inte ofta vi har så snörika förhållanden utmed kusten som nu. Därför är det bäst att passa på. Tyvärr blir det ingen inventering i det inre av Bohuslän och Dalsland. För mycket snö sätter stopp, säger Benny Nilsson som är ansvarig inom Jägareförbundet för rovdjursinventering.

Efter förra helgens inventering i västgötadelen av länet så visar det preliminära resultatet att det finns sex lofamiljer. Fyra av dessa var tidigare kända. 
– Vi kan konstatera att det sker en långsam ökning av lodjursstammen i såväl Skaraborg som i gränstrakterna mot Halland. Däremot verkar lodjuren ha försvunnit i Ulricehamns kommun, säger Robert Andersson.

Inventeringen av lodjur sker fortlöpande under februari månad ut.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser