Inventering av älgarna i Hälsingland

HÄLSINGLAND(JJ). Nu sker en inventering av älgarna i Hälsingland. Förutom flygräkning så görs en spillningsinventering, samt en rundringning till lokala experter. Forskningsprojektet kommer att resultera i en slutlig forskarraport framåt sommaren. Men redan under nästa månad räknar man med att ha resultatet av flyginventeringarna.

Det var fem år sedan det senast gjordes en älginventering i landskapet. Under den här veckan och nästa vecka räknas älgarna med hjälp av två helikoptrar. 

Maria Hörnell Willebrand, forskare och doktor i viltekologi, har valt Hälsingland för sitt forskningsprojekt:
– Här är gubbarna på hugget. Jägarkåren liksom länsstyrelsen är intresserade och pålästa. Dessutom är det ett lagom stort område, berättar Willebrand för Söderhamns-Kuriren.

Under den här veckan genomförs en flyginventering på traditionellt sätt. Men under nästa vecka är det premiär, i vart fall i Hälsingland, för användandet av ett linjesystem vid inventeringen. 

I stället för att flyga fram och tillbaka över rutor kommer man att flyga i raka linjer mellan hälsingekusten och Ljusnan. 
Det här systemet är billigare att använda och tar inte heller lika lång tid. 
 
Det var den metod som jaktkretsarna i  Bollnäs, Enånger-Hudiksvall, Järvsö, Arbrå-Undersvik och Söderhamn valde.

Förutom flyginventeringen använder man sig  även av spillningsinventering. Det görs även intervjuer med lokala experter som ofta är ute i skogen, det kan handla om exempelvis jägare och skogsbilsförare. 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser