Inventering av älgarna i Hälsingland

HÄLSINGLAND(JJ). Nu sker en inventering av älgarna i Hälsingland. Förutom flygräkning så görs en spillningsinventering, samt en rundringning till lokala experter. Forskningsprojektet kommer att resultera i en slutlig forskarraport framåt sommaren. Men redan under nästa månad räknar man med att ha resultatet av flyginventeringarna.

Det var fem år sedan det senast gjordes en älginventering i landskapet. Under den här veckan och nästa vecka räknas älgarna med hjälp av två helikoptrar. 

Maria Hörnell Willebrand, forskare och doktor i viltekologi, har valt Hälsingland för sitt forskningsprojekt:
– Här är gubbarna på hugget. Jägarkåren liksom länsstyrelsen är intresserade och pålästa. Dessutom är det ett lagom stort område, berättar Willebrand för Söderhamns-Kuriren.

Under den här veckan genomförs en flyginventering på traditionellt sätt. Men under nästa vecka är det premiär, i vart fall i Hälsingland, för användandet av ett linjesystem vid inventeringen. 

I stället för att flyga fram och tillbaka över rutor kommer man att flyga i raka linjer mellan hälsingekusten och Ljusnan. 
Det här systemet är billigare att använda och tar inte heller lika lång tid. 
 
Det var den metod som jaktkretsarna i  Bollnäs, Enånger-Hudiksvall, Järvsö, Arbrå-Undersvik och Söderhamn valde.

Förutom flyginventeringen använder man sig  även av spillningsinventering. Det görs även intervjuer med lokala experter som ofta är ute i skogen, det kan handla om exempelvis jägare och skogsbilsförare. 

1 kommentar

  • Räkna älgar!
    Värför inventerar man inte den västra sidan av ljusnan där vargarna finns?

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser