Inväntar inventeringsresultatet

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen i Norrbottens län har ännu inte beslutat om björntilldelning inför höstens licensjakt. Fortfarande väntar man på inventeringsresultatet

Norrbottens länsstyrelse inväntar populationsberäkningen för länet innan de beslutar om årets tilldelning. Foto: Istock

Analyserna av förra årets spillningsinventering är klara men själva populationsberäkningen kvarstår.

– Vi väntar på att Skandinaviska Björnprojektet ska bli klara och hoppas kunna fatta beslut om tilldelning i slutet av nästa vecka eller veckan därefter, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Norrbottens län.

Under våren har 42 björnar fällts under skyddsjakt. Det är mångdubbelt så många som i fjol då endast tio björnar fälldes under skyddsjakter.

– Snön har legat kvar så länge i hela länet i år så skyddsjakterna är också väldigt utspridda.

Kommer ni ta hänsyn till skyddsjaktuttaget när ni bestämmer årets tilldelning?

– Det vore ju oansvarigt av oss om vi inte tog hänsyn till det totala uttaget. Licensjakten får bli dragspelet.

Enligt Anna Danell har man på länsstyrelsen vidrört frågan om vårjakt på björn.

– Det skulle kunna vara en möjlighet i vissa områden. Vi har pratat om det men inte fört någon djupare diskussion.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser