Inväntar inventeringsresultatet

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen i Norrbottens län har ännu inte beslutat om björntilldelning inför höstens licensjakt. Fortfarande väntar man på inventeringsresultatet

Norrbottens länsstyrelse inväntar populationsberäkningen för länet innan de beslutar om årets tilldelning. Foto: Istock

Analyserna av förra årets spillningsinventering är klara men själva populationsberäkningen kvarstår.

– Vi väntar på att Skandinaviska Björnprojektet ska bli klara och hoppas kunna fatta beslut om tilldelning i slutet av nästa vecka eller veckan därefter, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Norrbottens län.

Under våren har 42 björnar fällts under skyddsjakt. Det är mångdubbelt så många som i fjol då endast tio björnar fälldes under skyddsjakter.

– Snön har legat kvar så länge i hela länet i år så skyddsjakterna är också väldigt utspridda.

Kommer ni ta hänsyn till skyddsjaktuttaget när ni bestämmer årets tilldelning?

– Det vore ju oansvarigt av oss om vi inte tog hänsyn till det totala uttaget. Licensjakten får bli dragspelet.

Enligt Anna Danell har man på länsstyrelsen vidrört frågan om vårjakt på björn.

– Det skulle kunna vara en möjlighet i vissa områden. Vi har pratat om det men inte fört någon djupare diskussion.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser