Intensifierad övervakning av avmagringsjukan hos älgar i Jämtland

Jämtland (JJ) Nu ska älgarna i Jämtland län övervakas. Det är Jordbruksverket tillsammans med Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA), Naturvårdsverket och Livsmedelsverket som förbereder insatsen för att hålla koll på spridningen av sjukdomen CWD, avmagringssjukan.

​Älgar som fälls under jakt i Jämtland blir början på en utökad större övervakning av hjortdjur i Sverige, där övervakningen hitintills har begränsats till upphittade döda och avlivade sjuka hjortdjur, skriver länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande.

Det finns ännu inga konstaterade fall i Sverige. Anledningen till den utökade övervakningen är att det nyligen påvisats CWD hos en älg i Norge, nära gränsen till Jämtland. Arbetet med riktad provtagning utförs för att skaffa bättre kunskapsunderlag.

Riktad övervakning innebär att djur provtas inom ett begränsat område. Provtagningen involverar Jägarförbundet då det finns en stor förhoppning om att jägarna i det aktuella området kan hjälpa till med insamlingen av prover.

Det är älgarna ifrån de västra delarna av Jämtland som är av störst intresse att undersöka. SVA tittar just nu på möjligheterna att sätta upp ett provtagningssystem för snabb hantering och provsvar för de älgar som skjuts under jakt och undersöks inom CWD-övervakningen.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser