Inte nu igen!

holger.jpgNu är vi där igen, vargfrå­gan ska utredas för fem­ti­elfte gången. Vargvän­nerna med miljöminister Åsa Romson (MP) i spetsen har helt enkelt fått fel svar på frågan om gyp (gynnsam bevarandestatus).
Tre gånger har regeringen beslutat om förvaltningen av de stora rovdjuren. Inte vid något tillfälle har miljösidan kunnat acceptera beslutet. Man har helt enkelt fått fel svar, det är nämligen ingen hemlighet att rovdjursvännernas målsättning är över 1 000 vargar, helst 2 000 vargar.

Svek väljarna

Nu är det tydligt att Socialdemokraterna och deras partiledare svek väljarna och böj­de sig för Miljöpartiet. Riksdagsbeslutet som innebar ett tak på 270 vargar rivs upp och därmed sviker man de väljare som trodde på ordning och reda.
Den här gången har vargvännerna med Åsa Romson i spetsen handplockat den fran­ske bevarandebiologen Guillaume Chapron från projektet Claws & Laws. Han är öppet kritisk till den svenska vargjakten och han menar även att EU:s Art och habitat-direktiv bör tolkas hårdare.
Med andra ord, regeringen har med mil­jö­­minister Åsa Romson beställt en utredning som kommer att missgynna landsortsbefolkningen och undergräva det eventuellt lilla förtroende man haft för politiker i allmänhet.

Chapron kritisk

Redan före årsskiftet när beslutet kom om en begränsad vargjakt var Guillaume Chapron kritisk. I en artikel i Nature var han upprörd över att regeringen då menade att vargpopulationen hämtat sig.
Faktum är att vargstammen ökar med 15 procent per år enligt en enig forskarkår. Chapron hävdar också att den svenska (ryska) vargstammen är kraftigt inavlad. Det är dock ett problem, ingen av de fällda vargarna under vinterns jakt har uppvisat några defekter som kan hänvisas till inavel.
Samme Chapron menar också att den svenska löshundsjakten och renskötseln bör läggas ner och tamdjursägare som inte skyd­­dar sina tamdjur ska kunna straffas.
Till denne person står nu regeringens och Åsa Romsons hopp om att äntligen få rätt svar.

Fem miljoner

Naturvårdsverket har redan betalat ut ett bidrag på FEM MILJONER KRONOR till Claws & Laws, ett projekt som Chapron själv föreslog EU-kommissionen. Denne man ska nu fastställa gynnsam bevarandestatus vetenskapligt och juridiskt.
När miljöminister Åsa Romson och lands­bygdsminister Sven-Erik Bucht (S) presenterade den nya vargutredningen för ett par veckor sedan fastslog man även att den så kallade Vargkommittén ska permanentas.
Men det svänger fort när det gäller regeringens rovdjurspolitik. Kommer fel svar är nog risken stor att den läggs ner lika fort.
Precis som det i skrivande stund ser ut att drabba länsstyrelsernas viltförvaltnings­dele­gationer som var starkt drivande till vinterns vargjakt. Förmodligen läggs de ner. De gav fel svar…
Det är bara ett problem för regeringen och Åsa Romson, ”rätt svar” är fel svar för landsbygden.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser