Inte nu igen!

holger.jpgNu är vi där igen, vargfrå­gan ska utredas för fem­ti­elfte gången. Vargvän­nerna med miljöminister Åsa Romson (MP) i spetsen har helt enkelt fått fel svar på frågan om gyp (gynnsam bevarandestatus).
Tre gånger har regeringen beslutat om förvaltningen av de stora rovdjuren. Inte vid något tillfälle har miljösidan kunnat acceptera beslutet. Man har helt enkelt fått fel svar, det är nämligen ingen hemlighet att rovdjursvännernas målsättning är över 1 000 vargar, helst 2 000 vargar.

Svek väljarna

Nu är det tydligt att Socialdemokraterna och deras partiledare svek väljarna och böj­de sig för Miljöpartiet. Riksdagsbeslutet som innebar ett tak på 270 vargar rivs upp och därmed sviker man de väljare som trodde på ordning och reda.
Den här gången har vargvännerna med Åsa Romson i spetsen handplockat den fran­ske bevarandebiologen Guillaume Chapron från projektet Claws & Laws. Han är öppet kritisk till den svenska vargjakten och han menar även att EU:s Art och habitat-direktiv bör tolkas hårdare.
Med andra ord, regeringen har med mil­jö­­minister Åsa Romson beställt en utredning som kommer att missgynna landsortsbefolkningen och undergräva det eventuellt lilla förtroende man haft för politiker i allmänhet.

Chapron kritisk

Redan före årsskiftet när beslutet kom om en begränsad vargjakt var Guillaume Chapron kritisk. I en artikel i Nature var han upprörd över att regeringen då menade att vargpopulationen hämtat sig.
Faktum är att vargstammen ökar med 15 procent per år enligt en enig forskarkår. Chapron hävdar också att den svenska (ryska) vargstammen är kraftigt inavlad. Det är dock ett problem, ingen av de fällda vargarna under vinterns jakt har uppvisat några defekter som kan hänvisas till inavel.
Samme Chapron menar också att den svenska löshundsjakten och renskötseln bör läggas ner och tamdjursägare som inte skyd­­dar sina tamdjur ska kunna straffas.
Till denne person står nu regeringens och Åsa Romsons hopp om att äntligen få rätt svar.

Fem miljoner

Naturvårdsverket har redan betalat ut ett bidrag på FEM MILJONER KRONOR till Claws & Laws, ett projekt som Chapron själv föreslog EU-kommissionen. Denne man ska nu fastställa gynnsam bevarandestatus vetenskapligt och juridiskt.
När miljöminister Åsa Romson och lands­bygdsminister Sven-Erik Bucht (S) presenterade den nya vargutredningen för ett par veckor sedan fastslog man även att den så kallade Vargkommittén ska permanentas.
Men det svänger fort när det gäller regeringens rovdjurspolitik. Kommer fel svar är nog risken stor att den läggs ner lika fort.
Precis som det i skrivande stund ser ut att drabba länsstyrelsernas viltförvaltnings­dele­gationer som var starkt drivande till vinterns vargjakt. Förmodligen läggs de ner. De gav fel svar…
Det är bara ett problem för regeringen och Åsa Romson, ”rätt svar” är fel svar för landsbygden.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser