Inte bara rosor till nytt ripjaktsförslag

Arjeplog (JJ) Näringsdepartements förslag på nya regler för småviltsjakten och fisket i fjällvärlden har välkomnats av jägare, men nu hörs också kritiska röster från lokala näringsidkare i Norrland.

Företagare i fjällvärlden kritiserer Regeringens nya ripjaktsförlag. Arkivfoto: Per Jonson

– Företag som erbjuder boende och transporter med helikopter och båt skulle bli väldigt lidande, säger Emil Sundberg, pilot i familjeföretaget Heli i Arjeplog AB till Piteå Tidningen.

Emil Sundberg menar att svenska jägare inte använder den här typen av tjänster i någon större utsträckning.

– Om det blir guidetvång kommer de flesta utländska jägare att utebli. När det gäller jägarna från våra grannländer har dom en väldigt god kunskap i att vistas i fjällen. En guide blir väldigt irrelevant för dem och funktionen blir mer av en bevakning.

Läs också: Det rör på sig i fjälljaktsfrågan

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser