Insändare: Kommentar till artikel ”Sköt ihjäl svanar”

Tåkernbygdens Jaktvårdskrets tar avstånd mot de oseriösa säljjakter som förekommer inom kretsen, och vilka resulterade att två svanar sköts i söndags. Enligt tidningen föll två ned döda. En svan var död medan en svan blev allvarligt skadskjuten och fick avlivas av det vittne som iakttog händelsen.

 

För de jägare som dyrt köper framförallt gåsjakt av de företag som bedriver säljjakter verkar det som det gäller att skjuta så mycket som möjligt. Ibland låter det som fältskjutning på levande mål. Man skjuter på mycket långa håll, vilket ofta resulterar i skadskjutningar. Man kan fundera på hur många skott varje vapen kan laddas med? I Sverige i får man högst ladda ett hagelvapen med tre skott.

Man har heller inte med sig hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel vilket fodras enligt 17:e paragrafen i jaktförordningen. (Enligt både Christer Pettersson på Naturvårdsverket och före detta riksjaktvårdskonsulenten Hans von Essén på Jägarförbundet tolkar att hunden ska finnas på fältet vid jakt, så att den kan iakttaga vad som händer.)

Många gånger sitter dessa jägare i gränsen till grannmarken och skjuter ned fågel på grannens mark.

Vid ett tillfälle gick till och med företrädare för ett av företagen in över gränsen till grannmarken och tog ned uppsatta fågelskrämmor.

Man har skjutit sädgäss när dessa har varit fredade.

Ett antal polisanmälning har under åren gjorts men dessa har hittills avskrivits som ringa jaktbrott och inte lett till något straff.

Jaktvårdskretsen har under ett flertal år informerad jägare och markägare inom kretsen med foldrar om vad som gäller vi har också gått ut med ett PM till de markägare som upplåter mark för säljjakter.
Foldern är finns också översatt till ryska

Jaktvårdskretsen kommer naturligtvis att fortsätta arbetet för att få slut på dessa oseriösa säljjakter.

För Tåkernbygdens Jaktvårdskrets
Jan Engholm, ordförande

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser