Insändare: Kommentar till artikel ”Sköt ihjäl svanar”

Tåkernbygdens Jaktvårdskrets tar avstånd mot de oseriösa säljjakter som förekommer inom kretsen, och vilka resulterade att två svanar sköts i söndags. Enligt tidningen föll två ned döda. En svan var död medan en svan blev allvarligt skadskjuten och fick avlivas av det vittne som iakttog händelsen.

 

För de jägare som dyrt köper framförallt gåsjakt av de företag som bedriver säljjakter verkar det som det gäller att skjuta så mycket som möjligt. Ibland låter det som fältskjutning på levande mål. Man skjuter på mycket långa håll, vilket ofta resulterar i skadskjutningar. Man kan fundera på hur många skott varje vapen kan laddas med? I Sverige i får man högst ladda ett hagelvapen med tre skott.

Man har heller inte med sig hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel vilket fodras enligt 17:e paragrafen i jaktförordningen. (Enligt både Christer Pettersson på Naturvårdsverket och före detta riksjaktvårdskonsulenten Hans von Essén på Jägarförbundet tolkar att hunden ska finnas på fältet vid jakt, så att den kan iakttaga vad som händer.)

Många gånger sitter dessa jägare i gränsen till grannmarken och skjuter ned fågel på grannens mark.

Vid ett tillfälle gick till och med företrädare för ett av företagen in över gränsen till grannmarken och tog ned uppsatta fågelskrämmor.

Man har skjutit sädgäss när dessa har varit fredade.

Ett antal polisanmälning har under åren gjorts men dessa har hittills avskrivits som ringa jaktbrott och inte lett till något straff.

Jaktvårdskretsen har under ett flertal år informerad jägare och markägare inom kretsen med foldrar om vad som gäller vi har också gått ut med ett PM till de markägare som upplåter mark för säljjakter.
Foldern är finns också översatt till ryska

Jaktvårdskretsen kommer naturligtvis att fortsätta arbetet för att få slut på dessa oseriösa säljjakter.

För Tåkernbygdens Jaktvårdskrets
Jan Engholm, ordförande

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser