Inrikesministern tonar ner farhågorna

Stockholm (JJ) I slutet av förra veckan skickade ett flertal jakt- och skytteorganisationer en skrivelse till inrikesminister Anders Ygeman, där de bad att få klarhet i vilken linje Sverige verkligen har i arbetet med ett nytt europeiskt vapenavtal. I nya dokument framkom nämligen att halvautomatiska gevär med flerskottsmagasin kunde komma att förbjudas. Nu svarar inrikesministern på skrivelsen.

Foto: Bill Nilsson/Regeringskansliet

Enligt Anders Ygeman har inte Sverige ändrat sin linje utan fortsätter arbeta för att jägares och skyttars vardag inte ska förändras i och med en nytt europeiskt vapenavtal.

– Vi befinner oss i en pågående förhandling och att vissa dåliga förslag fortfarande står kvar behöver inte innebära att det blir så i slutändan. Bland annat kommer förslaget att förhandlas mellan ländernas experter tre gånger till innan det når oss på ministernivån, skriver Anders Ygeman och fortsätter.

– Sverige har varit drivande i att få bort orimliga förslag i förhandlingarna. Regeringen kommer även i fortsättningen kraftfullt driva de svenska förslagen, vi har inte vikt ner oss. Sedan hör det till spelets regler att i en förhandling vinner man en del saker och andra inte.

Anders Ygeman svarar de oroliga organisationerna avslutningsvis att han är övertygad om att det går att komma fram till ett avtal Sverige kan vara nöjd med.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser