Inget valfläsk till jägarna

Holger Nilsson
Riksdagsvalet är viktigt för oss jägare. Ända sedan förra valet har vi hoppats och trott på en sund rovdjursförvaltning och framförallt en vargförvaltning som tar hänsyn till människor som tvingas leva i vargområden.Inget har hänt och höstens val ser faktiskt ut att grusa alla förhoppningar om förbättringar. Faktum är att vi jägare inte ens fått något välstekt valfläsk att hoppas på.

Ingen valfråga
Vargen kanske är den fråga som vi jägare hoppats på. Men det ser tyvärr mörkt ut. Trots att den påverkar både ekonomi och livs­­kvalitet för drabbade nämns frågan knappt i valrörelsen.
I våras gjorde finansminister Anders Borg ett utspel sedan hans pressekreterare kontaktat jakttidningarna. Ett par tidningar nappade och framförde Borgs åsikt om att han minsann inte ville ha varg i sin närhet…
Han och kollegorna i Alliansen har haft tre år på sig att få till en ändring. Inget har hänt, bara att man sagt att taket ska vara 270 vargar. Men vi väntar fortfarande på handling.
Hittills har det bara varit populistiska löften.

Starkt miljöparti

I sommarens EU-val blev Miljöpartiet en av de stora vinnarna. De spås också ett bra riksdagsval om ett par veckor. Det är dock tveksamt om de får så många röster av jägarna, de har tydligt deklarerat att vi måste acceptera EU:s habitatdirektiv för utrotningshotade djur, vilket vargen är enligt EU.
Sanningen är att vi har en rysk vargstam i Sverige som är långt ifrån utrotningshotad.
Miljöpartiet är väl medvetet om att en stor del av deras väljare finns i storstäderna och där ser man det som självklart att vi ska ha livskraftiga vargstammar.
Att vargen är ett problem är man pinsamt omedvetna om.

Rödgrönt

Veckorna före valet visar opinionsmätningarna att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går fortsatt starkt. Men mycket tyder också på att det krävs ett samarbete dem emellan för att bilda regering.
Här kommer det att bli tuffa förhandlingar om ministerposter och valfrågor om opinionssiffrorna står sig.
Sossarna har haft en ganska neutral hållning i vargfrågan och kommer förmodligen att anpassa den utifrån en eventuell rege­ringsbildning. Blir det tillsammans med Miljöpartiet kan vi inte vänta oss någon positiv förändring i vargförvaltningen.

SVT-journalister
I somras presenterades en utredning som visade att 52 procent av SVT:s journalister var miljöpartister. Dock svarade bara 93 av 1 100 journalister och därmed fick utredningen också kritik.
Men personligen tror jag ändå att resultatet ger en tydlig riktning. Det är många gånger som vi jägare nästan ramlat av stolen när vi sett hur snedvriden nyhetsrapporteringen är i rovdjursfrågor hos SVT.
Senast var i våras när en 80-årig fiskare blev björnriven och biten i huvudet norr om Edsbyn. SVT:s Rapport valde att inte rapportera händelsen. I stället rapporterade man om att en björn varit inne i ett samhälle i Finland. Något som händer varje dag i Sverige…
Lycka till vid valurnorna!

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser