Inget valfläsk till jägarna

Holger Nilsson
Riksdagsvalet är viktigt för oss jägare. Ända sedan förra valet har vi hoppats och trott på en sund rovdjursförvaltning och framförallt en vargförvaltning som tar hänsyn till människor som tvingas leva i vargområden.Inget har hänt och höstens val ser faktiskt ut att grusa alla förhoppningar om förbättringar. Faktum är att vi jägare inte ens fått något välstekt valfläsk att hoppas på.

Ingen valfråga
Vargen kanske är den fråga som vi jägare hoppats på. Men det ser tyvärr mörkt ut. Trots att den påverkar både ekonomi och livs­­kvalitet för drabbade nämns frågan knappt i valrörelsen.
I våras gjorde finansminister Anders Borg ett utspel sedan hans pressekreterare kontaktat jakttidningarna. Ett par tidningar nappade och framförde Borgs åsikt om att han minsann inte ville ha varg i sin närhet…
Han och kollegorna i Alliansen har haft tre år på sig att få till en ändring. Inget har hänt, bara att man sagt att taket ska vara 270 vargar. Men vi väntar fortfarande på handling.
Hittills har det bara varit populistiska löften.

Starkt miljöparti

I sommarens EU-val blev Miljöpartiet en av de stora vinnarna. De spås också ett bra riksdagsval om ett par veckor. Det är dock tveksamt om de får så många röster av jägarna, de har tydligt deklarerat att vi måste acceptera EU:s habitatdirektiv för utrotningshotade djur, vilket vargen är enligt EU.
Sanningen är att vi har en rysk vargstam i Sverige som är långt ifrån utrotningshotad.
Miljöpartiet är väl medvetet om att en stor del av deras väljare finns i storstäderna och där ser man det som självklart att vi ska ha livskraftiga vargstammar.
Att vargen är ett problem är man pinsamt omedvetna om.

Rödgrönt

Veckorna före valet visar opinionsmätningarna att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går fortsatt starkt. Men mycket tyder också på att det krävs ett samarbete dem emellan för att bilda regering.
Här kommer det att bli tuffa förhandlingar om ministerposter och valfrågor om opinionssiffrorna står sig.
Sossarna har haft en ganska neutral hållning i vargfrågan och kommer förmodligen att anpassa den utifrån en eventuell rege­ringsbildning. Blir det tillsammans med Miljöpartiet kan vi inte vänta oss någon positiv förändring i vargförvaltningen.

SVT-journalister
I somras presenterades en utredning som visade att 52 procent av SVT:s journalister var miljöpartister. Dock svarade bara 93 av 1 100 journalister och därmed fick utredningen också kritik.
Men personligen tror jag ändå att resultatet ger en tydlig riktning. Det är många gånger som vi jägare nästan ramlat av stolen när vi sett hur snedvriden nyhetsrapporteringen är i rovdjursfrågor hos SVT.
Senast var i våras när en 80-årig fiskare blev björnriven och biten i huvudet norr om Edsbyn. SVT:s Rapport valde att inte rapportera händelsen. I stället rapporterade man om att en björn varit inne i ett samhälle i Finland. Något som händer varje dag i Sverige…
Lycka till vid valurnorna!

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser