Inget stopp i norska vargjakten heller

Norge (JJ) WWF i Norge har stämt staten för att få stopp på vargjakten. På fredagen meddelade dock Oslo tingsrätt att det inte blir något stopp i jakten.

Rätten ska avgöra om det är rätt att skjuta 42 vargar. Hittills har 15 stycken skjutits innanför och utanför vargzonen.

I väntan på avgörande begärde WWF att jakten skulle stoppas. Så blir det inte.

Einar Frogner, styrelseledamot och rovdjursansvarig i Norges Bondelag är glad.

– Alla som lever tätt inpå varg vet vilka skador den kan göra. Därför är det viktigt att licensjakten fortsätter, säger Frogner till Nationen.

Slipper betala

Glad är också skogsbolaget Norskogs administrative direktör, Arne Rørå.

– Det är bra att jakten nu kan fortsätta och att Stortingets intention om att vargbestånden ska förvaltas kan genomföras i praktiken. Det är ett litet men viktigt sätt att dämpa konfliktnivåen i vargförvaltningen, säger Arne Rørå till Nationen.

Huvudregeln i Norge är att WWF i det här läget ska betala full ersättning för de kostnader som norska Klimat- och miljödepartementet haft på grund av stämningen.

Men Oslo tingsrätt menar att WWF har ”tillräckligt tungt vägande grunder” för att överklaga. Därför slipper WWF betala.

AKTUELLT

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Jan-Erik och hunden drunknade

Kramfors (JJ) Det var Jan-Erik Söderström, Kramfors, och hans hund Rex, som i helgen hittades drunknade utanför Kramfors där de gått ned sig i en vak.

Annonser