Inget stopp i norska vargjakten heller

Norge (JJ) WWF i Norge har stämt staten för att få stopp på vargjakten. På fredagen meddelade dock Oslo tingsrätt att det inte blir något stopp i jakten.

Rätten ska avgöra om det är rätt att skjuta 42 vargar. Hittills har 15 stycken skjutits innanför och utanför vargzonen.

I väntan på avgörande begärde WWF att jakten skulle stoppas. Så blir det inte.

Einar Frogner, styrelseledamot och rovdjursansvarig i Norges Bondelag är glad.

– Alla som lever tätt inpå varg vet vilka skador den kan göra. Därför är det viktigt att licensjakten fortsätter, säger Frogner till Nationen.

Slipper betala

Glad är också skogsbolaget Norskogs administrative direktör, Arne Rørå.

– Det är bra att jakten nu kan fortsätta och att Stortingets intention om att vargbestånden ska förvaltas kan genomföras i praktiken. Det är ett litet men viktigt sätt att dämpa konfliktnivåen i vargförvaltningen, säger Arne Rørå till Nationen.

Huvudregeln i Norge är att WWF i det här läget ska betala full ersättning för de kostnader som norska Klimat- och miljödepartementet haft på grund av stämningen.

Men Oslo tingsrätt menar att WWF har ”tillräckligt tungt vägande grunder” för att överklaga. Därför slipper WWF betala.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser