Inget brott att ta grannens älg

Det var oaktsamt men inte brottsligt att ta en älg som föll på grannens mark, bedömer tingsrätten. Det handlar om ett udda jaktbrott i en by med smala tegar med olika ägare.

En jägare sköt en älg på sin egen mark, men den föll på grannens mark. Mannen tog älgen i tron att en gammal överenskommelse gav honom rätt.

Någon sådan överenskommelse fanns inte och jägaren polisanmäldes av älgskötselområdet och hamnade inför tingsrätten.

Mannen erbjöd älgen till det andra jaktlaget, betalade fällavgiften och försökte inte dölja att han skjutit djuret. Men han skulle ha hört av sig till markägaren bedömer domstolen.

Han har tagit ett djur utan tillåtelse. Men för att kunna dömas för brott måste oaktsamheten vara grov – och det tycker inte tingsrätten att den är i det här fallet. Därför frias jägaren, skriver Hallandsposten.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser