Inget åtal mot 82-årig lodjursskytt

Kolsva (JJ) Det var i mars som 82-åringen sköt ett lodjur under en organiserad lodjursjakt väster om Kolsva. Mannen hade dock inte anmält sig som lodjursjägare till Naturvårdsverkets register, varpå Länsstyrelsen i Västmanland anmälde 82-åringen för grovt jaktbrott.

Polisen har lagt ned förundersökningen mot den 82-årige lodjursjägaren. (Foto:iStock)

Enligt polis och åklagare kan brottet inte styrkas. Mannen kommer därför att få tillbaka både skinnet och skallen som togs i beslag under utredningstiden.

Enligt sajten Svensk Jakt kom polisen fram till att det här inte var tillräckligt grovt för att leda till åtal.

– De har lagt ner förundersökningen, säger Jan ”Dylta-Janne” Gustafsson, som var jaktledare under den aktuella jakten, till Svensk Jakt.

Jan Gustafsson berättar för Magazin 24 att den 82-årige mannen blev glad och lättad när beskedet kom.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser