Ingen vargjakt i Västergötland

Kungsbacka (JJ) Precis som Göte Johansson, Svenska Jägareförbundets representant i Viltförvaltningsdelegationen förutspådde för Jaktjournalen för en vecka sedan blir det ingen vargjakt i Västra Götalands län. Länsstyrelsen gick emot delegationens begäran.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen i Västra Götalands län följande:

Länsstyrelsen bedömer att det i dagsläget inte finns förutsättningar för licensjakt efter varg i Västra Götalands län. Jakten kommer denna vinter att ske i vargens kärnområde, i Värmlands, Dalarnas och Örebro län, där över 80 procent av Sveriges vargstam finns. Naturvårdsverket överlämnade den 30 oktober rätten att fatta beslut om licensjakt efter varg till det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet (Värmland, Dalarna, Örebro, Stockholm, Västra Götaland, Uppsala, Gävleborg och Västmanland).

Därmed är det länsstyrelsernas ansvar att bedöma hur jaktuttaget ska fördelas för att trygga vargstammens långsiktiga överlevnad. Enligt riksdagsbeslut ska vargstammens koncentration i första hand minskas där den är som tätast. Länsstyrelsen i Västra Götaland och övriga län i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet har använt gemensamma underlag vid bedömningen av om det finns utrymme för licensjakt efter varg.

De är den nationella förvaltningsplanen och de regionala förvaltningsplanerna för varg samt de senaste officiella uppgifterna om vargstammens status. Dessa bygger på resultat från de inventeringar som gjordes vintern 2013/2014.

I Västra Götalands län fanns då endast en kvalitetssäkrad vargföryngring (en föryngring = en hona med unge/ungar) i Tiveden som vi delar med Örebro län. Det innebär att vi som inventeringsresultat hade 0,5 föryngring vilket inte är tillräckligt för att Länsstyrelsen ska kunna besluta om jakt denna säsong.

Viltförvaltningsdelegationen har beslutat om länets ”Förvaltningsplan för varg, lodjur och kungsörn 2015-2019”. Där står att förvaltningen ska sträva mot tre vargföryngringar i länet och ha minst två föryngringar varje år. Naturvårdsverket har beslutat att miniminivån ska vara en årlig föryngring. Länsstyrelsen har i den nu pågående inventeringen fått bekräftat att det finns valpar i Kroppefjällsreviret. Det finns också indikationer på att vi har ytterligare föryngringar i länet. Dessa uppgifter är dock ännu inte kvalitetssäkrade. Resultatet från den nu pågående inventeringen kommer att användas som beslutsunderlag inför nästkommande vinters licensjakt i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

Läs också intervjun med Göte Johansson, publicerad 3/12

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser