Ingen varg kunde märkas i Värmland

VÄRMLAND(JJ). Den här vintern har ingen varg märkts i Värmland. Förra veckan gjordes försök att lokalisera vargar med helikopter, men det gav inget resultat.

Vargspårningen är besvärlig på grund av att det är mycket lössnö.
– Det är hopplöst, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

Furuholm har själv varit ute med skoter för att försöka inventera lodjurs- och vargstammen.
– Men det går inte. Snön är så lös att den rasar ner i spåren. Det går inte att se om det är varg eller lo som gått där. Inte vet man hur gamla spåren är heller. Man riskerar att räkna helt fel, säger han.

Trots allt tror dock vargspårarna att de fått lite mer kunskap om läget i skogen. 
Bland annat tycks det revirbildande paret i Nyskoga ha fått konkurrens inom det egna området.
– Det är ett äldre par som håller till där och det verkar som om de utmanas av flera yngre par som vill bilda revir i samma område, säger Lars Furuholm.
 
Lodjuren tycks ha minskat i antal och dragit sig söderut. Samtidigt har rådjursstammen börjat växa till sig. 
– Samtidigt finns det tydligen väldigt mycket räv och räven tar många rådjurskid, säger han. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser