Ingen varg kunde märkas i Värmland

VÄRMLAND(JJ). Den här vintern har ingen varg märkts i Värmland. Förra veckan gjordes försök att lokalisera vargar med helikopter, men det gav inget resultat.

Vargspårningen är besvärlig på grund av att det är mycket lössnö.
– Det är hopplöst, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

Furuholm har själv varit ute med skoter för att försöka inventera lodjurs- och vargstammen.
– Men det går inte. Snön är så lös att den rasar ner i spåren. Det går inte att se om det är varg eller lo som gått där. Inte vet man hur gamla spåren är heller. Man riskerar att räkna helt fel, säger han.

Trots allt tror dock vargspårarna att de fått lite mer kunskap om läget i skogen. 
Bland annat tycks det revirbildande paret i Nyskoga ha fått konkurrens inom det egna området.
– Det är ett äldre par som håller till där och det verkar som om de utmanas av flera yngre par som vill bilda revir i samma område, säger Lars Furuholm.
 
Lodjuren tycks ha minskat i antal och dragit sig söderut. Samtidigt har rådjursstammen börjat växa till sig. 
– Samtidigt finns det tydligen väldigt mycket räv och räven tar många rådjurskid, säger han. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser