Ingen utredning om gammal skottskada på Södertörntiken

Stockholm (JJ) Södertörntiken, den varg som fälldes på skyddsjakt i Stockholms län nyligen hade en gammal utläkt skottskada. Någon utredning kommer dock inte påbörjas.

Det är miljöåklagare Christer Jarlås som beslutat att inte inleda någon förundersökning.

– SVA hittade metallfragment i en utläkt skada, men jag kan inte se i nuläget att det kommer kunna leda någonstans om vi inleder en förundersökning. Det var en gammal skada, säger han.

Södertörntiken rapporterades befinna sig i Stockholms län först i början av juni förra året. Hon var en invandrad varg från Norge. En månad tidigare skedde ett vargangrepp på får utanför Trosa. Jaktjournalen skrev om det här>>. Angreppet avvärjdes när ägaren till fåren sköt mot vargen.

Vid skottplatsundersökning konstaterades att vargen träffats av kulan men vargen återfanns aldrig så eftersöksjägarna konstaterade att den inte blev allvarligt skadad.

Johan Varenius, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län skriver i ett mejl till Jaktjournalen.

– Då vargen påsköts med stöd av § 28 utanför Trosa uppfattades det inte som att den var försedd med halsband. Dock vet vi att den halsbandsförsedda vargtiken var i området (den länsänden) då påskjutningen skedde. Men vi kan inte bekräfta att det var den individen som påsköts. Vi tog DNA-test på det lilla blod som fanns vid skottplatsen med det räckte inte för att kunna konstatera individ. Vi kan varken bekräfta eller dementera vilken individ som påsköts.

 

 

 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser