Ingen utredning om gammal skottskada på Södertörntiken

Stockholm (JJ) Södertörntiken, den varg som fälldes på skyddsjakt i Stockholms län nyligen hade en gammal utläkt skottskada. Någon utredning kommer dock inte påbörjas.

Det är miljöåklagare Christer Jarlås som beslutat att inte inleda någon förundersökning.

– SVA hittade metallfragment i en utläkt skada, men jag kan inte se i nuläget att det kommer kunna leda någonstans om vi inleder en förundersökning. Det var en gammal skada, säger han.

Södertörntiken rapporterades befinna sig i Stockholms län först i början av juni förra året. Hon var en invandrad varg från Norge. En månad tidigare skedde ett vargangrepp på får utanför Trosa. Jaktjournalen skrev om det här>>. Angreppet avvärjdes när ägaren till fåren sköt mot vargen.

Vid skottplatsundersökning konstaterades att vargen träffats av kulan men vargen återfanns aldrig så eftersöksjägarna konstaterade att den inte blev allvarligt skadad.

Johan Varenius, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län skriver i ett mejl till Jaktjournalen.

– Då vargen påsköts med stöd av § 28 utanför Trosa uppfattades det inte som att den var försedd med halsband. Dock vet vi att den halsbandsförsedda vargtiken var i området (den länsänden) då påskjutningen skedde. Men vi kan inte bekräfta att det var den individen som påsköts. Vi tog DNA-test på det lilla blod som fanns vid skottplatsen med det räckte inte för att kunna konstatera individ. Vi kan varken bekräfta eller dementera vilken individ som påsköts.

 

 

 

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser