Ingen utökad vargjakt i Kölstareviret

Västmanland (JJ) Det kan återstå vargar i Kölstareviret i Västmanland men det blir ingen ytterligare jakt i området i vinter. – Målet med jakten är uppnått, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare, Tobias Hjortstråle.

Det kan finnas ungvargar kvar i Kölstareviret, men de kommer inte att jagas i vinter. Karta: Länsstyrelsen, foto: Istock

Sex vargar har fällts i jakten. I efterhand har det visat sig att båda föräldradjuren i Kölstareviret sköts. Men dessutom fälldes alfahanen från grannreviret, Färna.

Från Rovdjursföreningen kommer kritik som går ut på att länsstyrelsen gett tillstånd till jakt i ett för stort område.

Det tillbakavisas av Tobias Hjortstråle.

”Naturlig effekt”

– Vi hade inga indikationer på att vargar från angränsande områden rörde sig inom jaktområdet när beslut om jakten togs, säger Tobias Hjortstråle.

Han hänvisar till att alfadjuren i Kölsta fälldes den 2 respektive 17 januari. Den 19 januari fälldes Färnahanen inom jaktområdet för Kölstareviret.

– Det blir en naturlig effekt, att vargar i grannreviren, eller andra vargar, börjar röra sig in i nya områden när de känner att de inte längre möter något motstånd från revirhävdande vargar, säger Tobias Hjortstråle.

”Reviret upplöst”

Nu kan det finnas ungvargar kvar i både Kölsta och Färna, men hur många vet länsstyrelsens personal inte.

– Det kommer vi inte ha att ha något svar på förrän i slutet av april när inventeringssäsongen är klar, säger Hjortstråle.

Någon ytterligare jakt för att få bort eventuellt kvarvarande ungvargar i Kölsta är inte aktuell.

– Målet med jakten är uppnått – reviret är upplöst, säger Tobias Hjortstråle.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser