Ingen utökad vargjakt i Kölstareviret

Västmanland (JJ) Det kan återstå vargar i Kölstareviret i Västmanland men det blir ingen ytterligare jakt i området i vinter. – Målet med jakten är uppnått, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare, Tobias Hjortstråle.

Det kan finnas ungvargar kvar i Kölstareviret, men de kommer inte att jagas i vinter. Karta: Länsstyrelsen, foto: Istock

Sex vargar har fällts i jakten. I efterhand har det visat sig att båda föräldradjuren i Kölstareviret sköts. Men dessutom fälldes alfahanen från grannreviret, Färna.

Från Rovdjursföreningen kommer kritik som går ut på att länsstyrelsen gett tillstånd till jakt i ett för stort område.

Det tillbakavisas av Tobias Hjortstråle.

”Naturlig effekt”

– Vi hade inga indikationer på att vargar från angränsande områden rörde sig inom jaktområdet när beslut om jakten togs, säger Tobias Hjortstråle.

Han hänvisar till att alfadjuren i Kölsta fälldes den 2 respektive 17 januari. Den 19 januari fälldes Färnahanen inom jaktområdet för Kölstareviret.

– Det blir en naturlig effekt, att vargar i grannreviren, eller andra vargar, börjar röra sig in i nya områden när de känner att de inte längre möter något motstånd från revirhävdande vargar, säger Tobias Hjortstråle.

”Reviret upplöst”

Nu kan det finnas ungvargar kvar i både Kölsta och Färna, men hur många vet länsstyrelsens personal inte.

– Det kommer vi inte ha att ha något svar på förrän i slutet av april när inventeringssäsongen är klar, säger Hjortstråle.

Någon ytterligare jakt för att få bort eventuellt kvarvarande ungvargar i Kölsta är inte aktuell.

– Målet med jakten är uppnått – reviret är upplöst, säger Tobias Hjortstråle.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser