Ingen utökad skyddsjakt på björn

Stockholm (JJ) Till nästa års björnjakt planerar Naturvårdsverket en stor översyn av tilldelningen mellan de olika länen. Det ska ske i samarbete med björnforskarna, länsstyrelserna, jägarorganisationerna och andra berörda.

   – Tilldelningen har ökat kraftigt på senare år och vi måste gemensamt analysera effekterna. Årets beslut innebär att björnstammen minskar totalt sett. Det behövs en analys vilka effekter den ökade jakten får för stammen på sikt, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten.

 I avvaktan på den översynen avslår Naturvårdsverket ansökan om ytterligare utökad skyddsjakt i Dalarna och Gävleborg.

 Ingen ny kunskap
– Kunskapen om björnstammens storlek har inte ändrats sedan i juni när vi beslöt om tilldelningen för årets jakt. Därför ser vi inga skäl att öka tilldelningen generellt i de två länen. Om det uppstår problem med enskilda björnar så kan länsstyrelsen besluta om skyddsjakt på dem, säger Robert Franzén, handläggare på Viltförvaltningsenheten. 

Och blir det problem med fler än en björn, så fattar Naturvårdsverket skyddsjaktsbeslut. 

Ansökan om utökad skyddsjakt har inkommit från Jägareförbundet i Gävleborg (plus 5 björnar i Gävleborg), i Dalarna (plus 15 björnar i Dalarna) samt från Jägarnas Riksförbund (plus 15 björnar i Dalarna. De uppger att björnstammen och skadorna av björn ökat.

 Björnarna svår att inventera
Björnar är svåra att inventera, eftersom de ligger i ide när bästa spårsnön finns. Inventeringen utgår istället från insamling av spillning som DNA-analyseras, samt jägarobservationer vid älgjakten. Tillsammans ger de uppgifterna en bra bild av björnstammen nedanför fjällen.

 – Spillningsinventering är arbetskrävande och det är dyrt att analysera proven. Nu har alla län utom Norrbotten räknat sina björnar med hjälp av DNA. Det skulle vara bra att få till en rullande inventering över landet, där varje län inventeras vart 5-10 år, säger Susanna Löfgren.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser