Ingen skyddsjakt – trots tre vargattacker

Järna (JJ) Tre gånger har vargparet i Sjundareviret attackerat och dödat ett femtiotal får i södra delen av länet. Men enligt länsstyrelsen i Stockholm är skyddsjakt inte aktuellt.

Efter den första attacken har vargparet gett sig på får ytterligare två gånger. Totalt har femtio djur dödats eller avlivats men enligt länsstyrelsen är inte skyddsjakt aktuellt.

I Stockholms län finns ytterligare en varg, på Adelsö i Ekerö kommun. Även den attackerade tre får kring midsommar, skriver Dagens Nyheter.

– Det är väldigt olyckligt när varg attackerar tamdjur men det är inte aktuellt med skyddsjakt. Först måste ägarna vidta de åtgärder som krävs för att skydda fåren, säger Jakob Broander, besiktningsman på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen tar dagligen emot observationer av vargparet i Sjundareviret mellan Järna, Gnesta och Nykvarn. I våras kom de första tecknen på valpar.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser