Ingen skyddsjakt på varg kring byn Räka

VOXNABRUK(JJ). Det blir ingen skyddsjakt på den närgångna vargen kring byn Räka utanför Voxnabruk - det har länsstyrelsen beslutat.

Det var i maj som vargen observerades intill en hundgård i byn. Patrik Eklund som bor på gården upptäckte att vargen var mycket oskygg när han skulle skrämma iväg den, efter några dagar ansökte han därför om skyddsjakt på vargen.

Men nu har länsstyrelsen beslutat att det inte blir någon skyddsjakt. Skulle ytterligare incidenter inträffa är dock länsstyrelsen beredd att ompröva beslutet. 
– Vi har ingen ambition att försvara alla vargar som gör tokigheter men det måste upp i en viss nivå. Vi måste tillåta vargarna att ha ett visst beteende eftersom vi har valt att ha dem i vår fauna, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Ljusnan.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser