Ingen skyddsjakt på varg kring byn Räka

VOXNABRUK(JJ). Det blir ingen skyddsjakt på den närgångna vargen kring byn Räka utanför Voxnabruk - det har länsstyrelsen beslutat.

Det var i maj som vargen observerades intill en hundgård i byn. Patrik Eklund som bor på gården upptäckte att vargen var mycket oskygg när han skulle skrämma iväg den, efter några dagar ansökte han därför om skyddsjakt på vargen.

Men nu har länsstyrelsen beslutat att det inte blir någon skyddsjakt. Skulle ytterligare incidenter inträffa är dock länsstyrelsen beredd att ompröva beslutet. 
– Vi har ingen ambition att försvara alla vargar som gör tokigheter men det måste upp i en viss nivå. Vi måste tillåta vargarna att ha ett visst beteende eftersom vi har valt att ha dem i vår fauna, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Ljusnan.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser