Ingen skyddsjakt på varg i Ockelbo

Ockelbo(JJ) Det blir ingen skyddsjakt på varg i Ockelbo. Naturvårdsverket och länsstyrelsen bedömer att det inte finns några påtagliga risker för allmänheten på grund av vargarnas närvaro.

Både Naturvårdsverket och länsstyrelsen har gjort bedömningen att vargarnas närvaro inte medför påtagliga risker för allmänheten. Samma bedömning gör Viltskadecenter.
 
Det är Ockelbo kommun som ansökt om skyddsjakt på två vargar. Kommunen framhåller att vargarna oroat invånarna och setts flera gånger runt Ockelbo. Dessutom menar kommunen att det är en fråga om säkerhet.

Enligt myndigheterna verkar vargarna ibland ha varit oskygga, men man pekar på att de inte varit aggressiva eller haft ett avvikande beteende.
– Vi förstår att vargarnas närvaro kan skapa oro. Men i det här fallet gör både Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Viltskadecenter samma bedömning att ett oskyggt beteende inte behöver medföra risker som motiverar skyddsjakt, säger Göte Hamplin, jakthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande från Naturvårdsverket.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser