Ingen skyddsjakt på varg i Blekinge

Nu står det klart. Länsstyrelsen i Blekinge vill inte tillstyrka skyddsjakt på den varg som under ett par veckor rivit ett stort antal tamdjur. Länsstyrelsen kan istället tänka sig söva vargen och flytta den...

Bengt Almqvist, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Blekinge, säger till Sydöstran att vargen i första hand ska skrämmas iväg. Fungerar inte det ska den i stället sövas och flyttas.

Han utesluter inte att frågan om skyddsjakt kan komma att prövas igen om ”Någonting drastiskt skulle inträffa”.

Enligt tidningen tyder de senaste rapporterna om vargen på att den börjat vända norrut igen. Den har iakttagits i Hallarum, Vallby och Germundsmåla.

Skulle vargen vandra över till Småland är det inte heller fritt fram att skjuta den, ännu. Sista ordet om skyddsjakt är nämligen Naturvårdsverkets som ännu inte fattat beslut i frågan.

9 kommentarer

 • Var?
  Om dom vill flytta den så kan dom vell flytta den till månen. Det är nog inte så många som vill ha den ändå.

 • Dalarna
  Flytta den till Dalarna eller Värmland. En mer eller mindre där gör ingen skillnad.

 • Till mellan sverige
  Föralldel flytta den hit till mellan sverige vi har ju så nåra. Är ju såklart att ni där nere i söder ska slippa ett sånt där elände.

 • Patetiskt
  Jag tycker det är patetiskt att läsa de insändare som blir vanligare och vanligare där jägare önskar elände åt varandra genom att önska varg hit och dit. Vargälskarna måste jubla just nu när alla önskar skit åt varandra. Fattar ni inte att det gäller att hålla ihop och att det bara är en sak som gäller, inga vargar fritt någonstans i Sverige.

 • Anders
  Du skriver att vi ska hålla ihop men var har ni varit de sista 20 åren när Värmland och Dalarna varit drabbade?

 • Olle B
  Tyvärr är det på det sättet att jag har personligen inte gjort tillräckligt för att förespråka ett vargfritt Sverige föränn dom sista 5 åren, delvis för att vi som inte varit direkt drabbade inte har förstått hur stort problemet verkligen är. Men jag anser att det är bättre att börja protestera nu än att bara hålla käften och vara lycklig för att man inte är direkt drabbad. Men jag tycker det är fel att önska olycka åt någon bara för att alla ska få känna på hur det är. Jag har dessutom jagat i Värmland de sista åren och förstått hur hårt det drabbar hundägare o jägare, så därför uppmanar jag alla att jobba för ett vargfritt Sverige och inte att man skall flytta runt varg så att alla skall drabbas. Bättre att alla får vara utan dessa djur.

 • Anders
  Jag tror ingen jägare önskar varg till sin jaktgranne. Men för att kunna skapa opinion för en annan vargpolitik måste så många som möjligt få ta del av vargen ”förträfflighet”. Kolla in LRFs agerande. LRF i Blekinge har väl inte lyft ett finger för att hjälpa sin bröder i Dalarna. Nu kanske LRF måste ta ett helhetsgrepp om hur man vill ha de.

 • Opinon
  Det är precis det som det handlar om. Vi har varit en alldeles för liten minoritet som klagat tidigare. När nu fler blir drabbade av eländet får vi en större opinon som tillsammans kan hjälpas åt att vända detta. Demokratin enligt mitt sätt att se det fungerar inte i Sverige. Demokrati= Lyssna på de som drabbas, inte på de som aldrig kommer att beröras av eländet.

 • Riktigt farliga vargar!
  Gott att läsa att Anders i Halland har kommit till insikt att han har inte gjort nog hittills. Heder till den som kan medge sina misstag.
  Tro inte att mellansveriges jägare önska sörlänningar något ont, det gör dem inte. Men vi inser att vargplågan kan endast rättas till om det finns en majoritet i hela landet som fattar att ryssvargen inte hör hemma i Sverige. Jag kan då inte se något annat sätt för detta att ske än att södra Sverige måste uppleva hur det är att ha varg. Tyvärr.
  Alla jägare med inga undantag som jag känner vet att vargen måste bort, det finns ingen osämja i kåren, trots att mupparna vill gärna få det att verka så. Eniga och AKTIVA är vi många gånger starkare än de försvinnade få men ack så hyperaktiva jakthatare.
  Dock är denna faktum (om opinionen) naturligtvis välkänd hos NVV som verkar vara numera i händerna på rabiata jaktmotståndare. Med bara lite hjälp från instanser i södra Sverige som tänker endast på deras egen situation (LRF Halland t.ex.)kommer dem att se till att södra sveriges folk inte upplever hur det är att ha varg inpå sig. Skyddsjakt kommer att beviljas på sådana ”farliga” vargar, för dessa vargar är farliga för NVV’s extremister och jakthatare. Deras inkomster (anslag för ”forskning” osv.) är i fara också, så väntar ingen nåd från dem!

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser