Ingen skyddsjakt i Fulufjällsreviret

Länsstyrelsen i Dalarna avslår skyddsjakt på varg i Fulufjällsreviret trots stora problem för de boende.

Det har kommit in fem ansökningar till Naturvårdsverket om skyddsjakt på varg i Fulufjällsreviret. Två angrepp av varg på fårbesättningar har inträffat under sommaren och i höst har två jakthundar dödats av varg i området.

Det har även kommit in flera rapporter om att man sett varg i Sörsjön och i byar i närheten, skriver Dalarnas Tidningar.

Det är Naturvårdsverket som beslutar om skyddsjakt och dom har därför bett Länsstyrelsen Dalarna ge sin bedömning.

Med nuvarande lagstiftning är det inte möjligt att godkänna någon skyddsjakt. Det säger Länsstyrelsen i dag i sitt yttrande till Naturvårdsverket.

– Men vi befinner oss i en skiftning från den gamla till den nya rovdjurspolitiken. Vi kan tänka oss en gradvis övergång, och då vore skyddsjakt på varg i området möjlig redan idag, säger Stig-Åke Svenson, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen Dalarna.

-Vi vet att miljöministern har uttalat sig för en smidig övergång till de nya reglerna.

5 kommentarer

  • .
    Tack inte länstyrelsen, men tack regeringen.. Länstyrelsen gör bara vad regeringen här fattet av beslut.

  • Det blir bättre…
    När miljöpartiklarna skall regera. Deras halvrör kommer att stå på barrikaderna och prata sig varma för vargjakt.

  • Älvdalen
    Hade det varit i Stockholm hade dom varit döda.. Länsstyrelsen är full av idioter!!!!

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser