Ingen skyddsjakt i Fulufjällsreviret

Länsstyrelsen i Dalarna avslår skyddsjakt på varg i Fulufjällsreviret trots stora problem för de boende.

Det har kommit in fem ansökningar till Naturvårdsverket om skyddsjakt på varg i Fulufjällsreviret. Två angrepp av varg på fårbesättningar har inträffat under sommaren och i höst har två jakthundar dödats av varg i området.

Det har även kommit in flera rapporter om att man sett varg i Sörsjön och i byar i närheten, skriver Dalarnas Tidningar.

Det är Naturvårdsverket som beslutar om skyddsjakt och dom har därför bett Länsstyrelsen Dalarna ge sin bedömning.

Med nuvarande lagstiftning är det inte möjligt att godkänna någon skyddsjakt. Det säger Länsstyrelsen i dag i sitt yttrande till Naturvårdsverket.

– Men vi befinner oss i en skiftning från den gamla till den nya rovdjurspolitiken. Vi kan tänka oss en gradvis övergång, och då vore skyddsjakt på varg i området möjlig redan idag, säger Stig-Åke Svenson, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen Dalarna.

-Vi vet att miljöministern har uttalat sig för en smidig övergång till de nya reglerna.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser