Ingen rättslig påföljd för överskjutningar

Ljusdal (JJ) Erik Söderlund från Tallåsen var en av de jägare som bidrog till överskjutningen av björn i Gävleborgs län i söndags. Det lär dock inte bli någon rättslig påföljd. Han och de andra jägarna agerade enligt Länsstyrelsens regler. Däremot får de inte behålla de fällda björnarna.

Björnjaktens uppstart i Gävleborgs län var effektiv. På bara fyra dagar fälldes hela kvoten. Dessutom sköts tre björnar utöver de som tilldelats eftersom rapporteringssystemet medger ett släp på en timme. De tre sista björnarna sköts alla tidigt på söndagsmorgonen och skyttar och jaktledare agerande på det sätt Länsstyrelsen föreskriver.

Hans-Olof Sundström har ansvar för ärenden som berör jakt och rovdjur hos Polisen i Gävelborgs län. Han förklarar situationen för Ljusdalsposten.

– Licensen gäller ett visst antal björnar och de björnar som skjuts över anmäls till polisen och hanteras som statens vilt. Vi skriver en anmälan och hör hur det har gått till, men de hörs inte som misstänkta utan bara för att få en kort redogörelse. Det måste känna kymigt för de här stackars jägarna. Det är inte roligt om det är första björnen de skjuter, att polisen kommer till platsen och den bara försvinner, säger han Ljusdalsposten.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser