Ingen rättslig påföljd för överskjutningar

Ljusdal (JJ) Erik Söderlund från Tallåsen var en av de jägare som bidrog till överskjutningen av björn i Gävleborgs län i söndags. Det lär dock inte bli någon rättslig påföljd. Han och de andra jägarna agerade enligt Länsstyrelsens regler. Däremot får de inte behålla de fällda björnarna.

Björnjaktens uppstart i Gävleborgs län var effektiv. På bara fyra dagar fälldes hela kvoten. Dessutom sköts tre björnar utöver de som tilldelats eftersom rapporteringssystemet medger ett släp på en timme. De tre sista björnarna sköts alla tidigt på söndagsmorgonen och skyttar och jaktledare agerande på det sätt Länsstyrelsen föreskriver.

Hans-Olof Sundström har ansvar för ärenden som berör jakt och rovdjur hos Polisen i Gävelborgs län. Han förklarar situationen för Ljusdalsposten.

– Licensen gäller ett visst antal björnar och de björnar som skjuts över anmäls till polisen och hanteras som statens vilt. Vi skriver en anmälan och hör hur det har gått till, men de hörs inte som misstänkta utan bara för att få en kort redogörelse. Det måste känna kymigt för de här stackars jägarna. Det är inte roligt om det är första björnen de skjuter, att polisen kommer till platsen och den bara försvinner, säger han Ljusdalsposten.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser