Ingen ny myndighet om Romson får bestämma

Stockholm (JJ) I fredags deltog Åsa Romson, miljöminister på Miljöbalksdagarna på Münchenbryggeriet i Stockholm. Där luftade hon sina synpunkter på Miljö- och jordbruksutskottets betänkande om en ny viltvårdsmyndighet.

Åsa Romson tyckte till under diskussionen på Miöjöbalksdagarna.

Åsa Romson var på miljöbalksdagarna väldigt klar i sin idé om Riksdagens och Regeringens olika roller. Regeringen som hon själv sitter i ska ha den exekutiva makten och därför menar hon att det kommer det inte bli någon ny viltvårdsmyndighet bara för att Miljö- och jordbruksutskottet beslutat om detta i sitt betänkande.

– Jag är väldigt glad att diskutera innehållet i hur vi kan säkerställa att vi både har bra och funktionella jaktregler och en fungerande viltvårdsförvaltning men själva organiserandet kommer jag inte släppa till Miljö- och jordbruksutskottet att bestämma om, säger hon.

– När det gäller att organisera myndighetssverige, att utse utredare och peka på viktiga utredningar att tillsätta så måste det vara en regeringsdel.

Åsa Romson säger också att hon inte kommer medverka för att lyfta bort rovdjursfrågorna från Naturvårdsverket. På frågan om det blir så svarar hon kort och koncist.

– Nej!

Inte heller tror hon att vargfrågan kommer bli en tung börda för henne att bära som miljöminister. Något som både Lena Ek och tidigare Anders Carlgren tyckt. Enligt Åsa Romson pekar snarare allting på det motsatta, eftersom rovdjursförvaltningen är regionaliserad och stammarna ökar.

– Vi har i dag ett större viltinnehav i Sverige. Rovdjuren växer till generellt sett. Det underlättar för en miljöminister.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser