Ingen ny myndighet om Romson får bestämma

Stockholm (JJ) I fredags deltog Åsa Romson, miljöminister på Miljöbalksdagarna på Münchenbryggeriet i Stockholm. Där luftade hon sina synpunkter på Miljö- och jordbruksutskottets betänkande om en ny viltvårdsmyndighet.

Åsa Romson tyckte till under diskussionen på Miöjöbalksdagarna.

Åsa Romson var på miljöbalksdagarna väldigt klar i sin idé om Riksdagens och Regeringens olika roller. Regeringen som hon själv sitter i ska ha den exekutiva makten och därför menar hon att det kommer det inte bli någon ny viltvårdsmyndighet bara för att Miljö- och jordbruksutskottet beslutat om detta i sitt betänkande.

– Jag är väldigt glad att diskutera innehållet i hur vi kan säkerställa att vi både har bra och funktionella jaktregler och en fungerande viltvårdsförvaltning men själva organiserandet kommer jag inte släppa till Miljö- och jordbruksutskottet att bestämma om, säger hon.

– När det gäller att organisera myndighetssverige, att utse utredare och peka på viktiga utredningar att tillsätta så måste det vara en regeringsdel.

Åsa Romson säger också att hon inte kommer medverka för att lyfta bort rovdjursfrågorna från Naturvårdsverket. På frågan om det blir så svarar hon kort och koncist.

– Nej!

Inte heller tror hon att vargfrågan kommer bli en tung börda för henne att bära som miljöminister. Något som både Lena Ek och tidigare Anders Carlgren tyckt. Enligt Åsa Romson pekar snarare allting på det motsatta, eftersom rovdjursförvaltningen är regionaliserad och stammarna ökar.

– Vi har i dag ett större viltinnehav i Sverige. Rovdjuren växer till generellt sett. Det underlättar för en miljöminister.

 

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser