Ingen nåd för vargskytt

Regeringen har just avslagit Stig Engdahls nådeansökan. Den första mars ska han börja att avtjäna sitt straff på sex månder sedan han skjutit en varg intill sin fårhage.

Massiva protester mot fängelsedomen har gjorts från ett flertal organisationer och privatpersoner, samt flera politiker. Men det hjälpte inte när regeringens nådeenhet idag avslog Endahls nådeansökan.
Enligt regeringens åsikt fanns det ingen anledning att göra avsteg från hovrättens dom.
Engdahl sköt vargen 130 meter från sin fårhage i maj 2003. Vargen var enligt lantbrukaren på väg mot hans får och hade tidigare rivit ihjäl ett tiotal av dem.
Tingsrätten friade mannen, medan hovrätten ansåg att han var skyldig och dömde ut fängelsestraffet för grovt jaktbrott. Högsta domstolen beviljade inte prövningstillstånd.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser