Ingen mer flytt av Junselevargen

Stockholm (JJ) Den 31 maj tar Naturvårdsverkets regeringsuppdrag slut. Och idag uppger verket att man inte har några planer för Junselevargen.

– Vårt regeringsuppdrag tar slut den 31 maj. Vi har inga planer alls för vargen längre, säger Ruona Burman, viltsamordnare vid Naturvårdsverket, till tidningen Allehanda på nätet.

Junseletiken har flyttats fyra gånger, senast i mars, men har varje gång återvänt norrut till renskötselområden. Den 31 maj ska Naturvårdsverket regeringsuppdrag – att bevara den genetiskt viktiga vargtiken och att överlägga med samebyarna – redovisas till miljödepartementet. Vad som därefter händer är oklart.Naturvårdsverket har också ansökt om att få bedriva skyddsjakt på den omdiskuterade tiken. Skyddsjaktsbesluten har överklagats och nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten.

– Även om de skulle tillåta skyddsjakt när målet avgörs så kommer vi inte att inleda någon jakt nu. Normalt bedrivs bara vargjakt på vintern, säger Ruona Burman till tidningen.

Kostnaderna för vargtiken bedöms ligga runt 4 miljoner kronor hittills.   

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser