Ingen mer flytt av Junselevargen

Stockholm (JJ) Den 31 maj tar Naturvårdsverkets regeringsuppdrag slut. Och idag uppger verket att man inte har några planer för Junselevargen.

– Vårt regeringsuppdrag tar slut den 31 maj. Vi har inga planer alls för vargen längre, säger Ruona Burman, viltsamordnare vid Naturvårdsverket, till tidningen Allehanda på nätet.

Junseletiken har flyttats fyra gånger, senast i mars, men har varje gång återvänt norrut till renskötselområden. Den 31 maj ska Naturvårdsverket regeringsuppdrag – att bevara den genetiskt viktiga vargtiken och att överlägga med samebyarna – redovisas till miljödepartementet. Vad som därefter händer är oklart.Naturvårdsverket har också ansökt om att få bedriva skyddsjakt på den omdiskuterade tiken. Skyddsjaktsbesluten har överklagats och nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten.

– Även om de skulle tillåta skyddsjakt när målet avgörs så kommer vi inte att inleda någon jakt nu. Normalt bedrivs bara vargjakt på vintern, säger Ruona Burman till tidningen.

Kostnaderna för vargtiken bedöms ligga runt 4 miljoner kronor hittills.   

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser